Това е популярна фраза, но си е истина. За голям, около 100 килограмов  санбернар, парите могат и да надскочат 200 лева.  Това не е какво и да е куче, а куче спасител, куче с паметник в Париж, защото спасило живота на 43 изпаднали в беда хора. Но и другите, по–малките и не толкова „исторически“ кучета, също си водят след себе си доста големи разходи.

След проучване на месечните харчове за кучета, различни породи и различна големина, изводът е, че отглеждането на домашния любимец струва средно около 100 лева на месец. За малко куче – към 50 лева.

Всеки, който иска да има домашен любимец, трябва да си направи сметката. Колко ще харчи за храна, лакомства, аксесоари, ветеринарни грижи... всичко! Трябва да се знае, че кучето е скъпо хоби. Освен това толкова го заобичваш, че преставаш да мислиш за разходите и някои стопани купуват дизайнерски дрешки, безброй играчки, купища легла, пълни кутии с лакомства, най-добрите храни и всичко най-най-най за любимото куче. Та, ако станете такива, пригответе още 200 лева на месец.

Затова още преди да донесете вкъщи новия лаещ член на семейството, е добре да си направите сметката и да включите тази разходи в семейния бюджет. Особено, ако предварително подозирате, че глезенето на домашния любимец често ще надхвърля ограниченията на здравия (финансов) разум :)

Все пак, кои са основни разходи за кучето?

 

Първият е храната. За голямо куче е необходима повече храна и съответно повече пари, но пък новородените, малки кучета се нуждаят от доста повече протеини, мазнини и калций в сравнение с отрасналото. Храната може да е домашна, да му готвите, или суха гранулирана храна. По-евтина е домашната храна, но по-лесна, а понякога и по-хранителна, е готовата. Излиза към 30 лева за малко куче и към 70-80 лв. за голямо.

Може да спестите, ако му давате „каквото остане от манджата".

Ваксините и обезпаразитяването също са задължителни. Има няколко задължителни ваксини на бебето-куче и после на 4 месеца се дават хапчета за вътрешно обезпаразитяване, което варира като разход в диапазона 10 – 20 лева, в зависимост от килограмите на кучето. Каишка против бълхи и кърлежи заедно с капките, които се капят на нея, струва към 60 лева.

Дрехи:  Да, някои кучета имат нужда от дрехи. Например, жилетка излиза към  30 лв., грейка – 40 лв.

Ветеринар: Преглед при доктор Охболи излиза около 30 лева. За лекарства да не говорим.

Например за немско овчарско куче се харчи около 80-100 лв. за храна и около 20-30 лв. за обезпаразитяване. Изкушението да купиш лакомства за около 10 лв. също влиза в сметката и стават 100 – 140 лева на месец. За един  голдън ретривър около 60-70 лв. на месец. Ако прибавите калций, глезотийки, качествена храна, козметиката, изложби …разходите се увеличават.

Годишна такса за притежание на куче: след като станате стопанин на куче, сте длъжен в 3-месечен срок от придобиването му да го регистрирате в общината по постоянния ви адрес.  Заплащате и годишна такса за притежание на домашния любимец. Размерът й е различен за различните насеселени места и се определя от общината. Например, за София таксата е 24 лева.

 

Как може да спестите при отглеждане на домашен любимец? Сред възможните отговори е: вместо куче – вземете си коте:)