Виж само каква чанта си купих, толкова ми хареса, че не можах да се въздържа – разказваше Мравката на своя приятел. А Щурецът недоумяваше защо Мравката се радва толкова...Та нали именно тя му обясняваше как се спазва стриктен бюджет и колко е важно да се избягват импулсивните покупки.

Действително, покупките, които правим в резултат на емоцията на момента

,  могат да доведат до сериозен „пробив“ в нашия бюджет. В допълнение започваме да изпитваме угризения за изхарчените пари, а желаната от нас вещ вече не ни изглежда толкова атрактивна.  Вероятно  повечето от нас  са минавали по този път. Просто защото не всеки може да спазва винаги и по всяко време желязна финансова диспиплина... Все пак, хора сме...

Има ли спасение за тези от нас, които носят „жилка на прахосник“ в себе си?

Добрата новина е, че има вариант, който може да проработи за прахосниците.

 Още по-добрата новина е, че не предлагаме допълнителни мерки за сурова финансова дисциплина, а точно обратно.

„Преборете“ импулсивните покупки с .... покупки!

Дори да ви звучи странно, този подход може да бъде много ефективен. Базиран е на редица поведенчески изследвания, според които човек лесно може да се „разбунтува“ срещу самоналожените ограничения, като драстично ги наруши. Затова е добре да си „почива“ за малко от тях.

Например, искате да свалите 5-10 кг. за лятната ваканция и сте на диета. Спазвате те я стриктно и продължително, но в един момент не издържате на строгите ограничения и унищожавате цяла шоколадова торта. Звучи ли ви познато? Ако не сте човек, способен  да спазва желязна дисциплина, е по-добре да се ориентирате към една популярна диета, която позволява един ден в седмицата да хапвате любимите си храни. Така ще сте по-малко податлив на моментните изкушения през останалото време.

А сега ви предлагаме да приложите същия подход към личните ви финанаси! Ето как!

1.Операция „Освободи напрежението!“

Да приемем, че ви се налага да спазвате строга бюджетна дисциплина... но усещате, че ви идва в повече. Вместо недоволството ви да „избухне“ неконтролируемо, си дайте малка  финансова почивка от правилата – купете си нещо!

2. Помнете – покупката все пак трябва да е съобразена с финансовите ви възможности!

Да си  купите нещо, не означава да пропилеете всичките си пари или да стигнете лимита на кредитната си карта! Това, че си давате малка почивка, не означава, че трябва да забравите  финансовата реалност!

3.Направете  си фонд „Импулсивни покупки“!

Прегледайте бюджета си, за да намерите някакъв резерв, който да ви послужи за финансиране на операция „Освободи напрежението“ или с други думи да намерите малко пари за „харчене“.  Може да се опитате да намалите някои от разходите или в краен случай да намалите с малко сумата, която (надяваме се) всеки месец отделяте за спестявания.

4.Не позволявай емоциите да  ви контролират!

Лесно е да се каже, трудно е да се направи... Все пак, добре е да си помислите кога най-често правите неразумни от гледна точка на бюджета си покупки.  Изследванията сочат, че това става когато емоциите вземат връх – по  стрес сме, нещастни или обратно радостни (и затова се „награждаваме“).  А ако сте на път да прахосате някой лев, то поне се опитайте да се ограничите в рамките на заделената сума във фонд „Импулсивни покупки“!

 

Дали ще решите да се възползвате от предложения подход, зависи от индивидуалните нагласи и предпочитания. Резултатите могат да са добри, но разбира се, ще е нужно малко планиране, неголеми ограничения и здрав разум!