Казват, че човек не може да избере роднините си и понякога това води до неочаквани разходи и неприятности. Малък дълг на един баща става финансов проблем за децата му, които от години живеят отделно и нямат представа за заемите на родителя си.  В „Твоите истории“  представяме живота без украса. Това са истински истории, споделени с експертите на „Семейни финанси“  с молба за съвет и помощ.

Историята на Велизара

Велизара и брат й Венцислав от години живеят самостоятелно, далеч от родителите си, които са се развели още докато са били ученици. И двамата имат хубава работа, семейства и деца, а контактите им са по-чести с майка им. След развода тя е останала в родния им град, а бащата е заминал да живее далеч. Срещите им са редки, но едно неочаквано обаждане им разказва какво е правил баща им наскоро.

„Преди няколко дни получих телефонно обаждане от човек, който се представи за служител на фирма за събиране на вземания. Твърди, че баща ми има заем от компания за бързи кредити, който не е погасил. Заплаши със съд, ако не го изплатим и каза, че след делото ще осъдят мен и брат ми да внесем дълга, защото сме наследници. Не знам дали може да го направят, ние не сме поръчители, нищо не сме подписвали, дори не сме виждали баща ни в последните месеци.

Нямам представа откъде имат телефона ми, служителят на фирмата за събиране не пожела да ми каже. Според него след едно дело дългът ще нарасне няколко пъти и трябва да плащаме много повече. Искам да подчертая, че става въпрос за заем от 500 лв., но не смятам за правилно аз или брат ми да се натоварваме с него. Доколкото знам, баща ми има много добри доходи от заплата, работи легално и няма финансови проблеми.“

Въпрос към „Семейни финанси“:

„Могат ли да ни осъдят да плащаме като деца на длъжник? Наистина ли сумата може да нарасне в пъти и има ли начин да не погасяваме чужди дългове?“

Съветът на „Семейни финанси“:

Хубавото в случая е, че няма как да ви принудят да платите чужд дълг, след като не сте поръчители. Вариант, при който може да ви се търси отговорност за дълговете на баща ви, е в случай, че той почине и децата, като наследници,  приемат наследството, като така  получават и активите, и задълженията му. Но докато е жив баща ви, не могат да ви принудят да плащате вместо него.

Не е коректно от страна на колекторската фирма да търси Вас и да Ви заблуждава, че сте длъжни да платите. По повод отправените заплахи може да се обърнете и към полицията, а за злоупотреба с личните ви данни – към Комисията за защита на личните данни.

Разбираме, че нямате много контакти с баща си, но може би е добре да се опитате да поговорите с него – дали е изпаднал в затруднение, дали не е забавил само една или две вноски. Малкото забавяне също означава наказателни лихви и такси, но при коректно погасяване едва ли вече са преминали към съдебно дело.

Добра идея е да се провери дали кредитът все още е на компанията за бързи заеми или е препродаден – право да откупуват и събират вземания имат малко колектори. Те отговарят на много високи изисквания за капитал и начин на работа. Останалите могат просто да се обаждат и да пращат писма, но нямат право да съдят.

Ако се е стигнало до съдебно дело, то е много вероятно да осъдят длъжника и той ще трябва да заплати разноските в съда, както и тези при образуване на изпълнително дело. В повечето случаи щом има нередовен длъжник, той не плаща и след решението на съда, затова се отива при съдебен изпълнител, който започва принудително събиране. Това струва още такси, плащани от длъжника.

Като цяло, бихме искали отново да напомним, че  към вземането на „бърз“ потребителски кредит трябва да се подхожда отговорно и внимателно,  както и към всяко друго финансово решение. Препоръчваме ви предварително да проучите различните оферти.  Ползвайте услугите на компании, които са вписани в регистъра на БНБ за небанковите финансови институции и имат  добра репутация, например такива, които членуват в една от двете български асоциации за потребителско кредитиране.