- Хубаво беше по празниците, но пък и колко пари пръснах... Сега ще я карам по-кротко, а и не се очертават големи разходи в скоро време – обясняваше Щурецът на своята приятелка.

- Всъщност, не е съвсем така – каза му Мравката  - май забравяш за доста неща – данъци, застраховки, почивки..  Може и да не трябва да даваш пари в близките дни, но през годината – да!

Наистина, след празниците  не ни се иска да мислим за нови разходи... Все пак, именно началото на годината е моментът да предвидим и да се подготвим  за  по-големите (често еднократни) разходи, които ще се налага да правим през годината.   И съответно да  адаптираме бюджета си, така че да не подлагаме на „стрес“ семейните финанси.

Ето за какво е добре да помислите и предвидите в своя годишен бюджет:

Бяла спретната къщурка  :) ... или ако сте собственик на недвижим имот

Данък недвижим имот и такса битови отпадъци: Вариант е  да платите цялата дължима сума наведнъж, а ако го направите до 30 април, ползвате 5% отстъпка.  В случай, че  този еднократен разход е непосилен за „джоба“ ви, то можете да погасите задължението си на 4 равни вноски.

Имуществена застраховка:  Дори и да не е скъпа, включете я в списъка на годишните разходи.

... с две коли отпред:) ... или ако сте собственик на автомобил (или друго моторно превозно средство)

Данък за МПС: Вариантите за плащане са същите като при данък недвижим имот и такса битови отпадъци.

Застраховки: Независимо кога през годината се налага да сключите нова Гражданска отговорност на автомобилиста е добре да предвидите този разход в бюджета си. Същото се отнася е за доброволното Каско.

Винетка:  Годишната винетка за леки автомобили струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв

Празници, делници

Със сигурност и през тази година ще празнуваме Великден и Коледа, както и рожденните дни (и други лични празници) на нашите близки.

 Добре е още от сега да си определите суми, които да „изхарчите“ по тези поводи и да започнете да спестявате по малко (или повече). Така празниците няма  да ви изненадат  -  и вас, и „джоба“ ви!

Ах, морето...

Снежни писти, синьо море, екзотични страни... Кой не мечтае за ваканция?  И за да не се чудите откъде да намерите пари за почивка, е разумно отрано да започнете да заделяте средства и за този „приятен“ разход.

Ремонти, покупки ...

Ако ви предстои ремонт на жилището или сте планирали по-голяма покупка също е важно да помислите как ще „финансирате“ това свое начинание и съответно да го вместите в бюджета си.

 

Списъкът с възможните по-големи годишни разходи може да бъде променен, съкратен или допълнен, според индивидуалната ви ситуация. Но по-важното е да го съставите  още в началото на годината и да си направите „план за действие“. За да се радвате на спокойна и финансово стабилна година :)