Щурчо беше 20 г., когато започна да отделя по 1000 лв. годишно  за „старини“. Звучи нехарактерно за нашия герой...И  настина, след  15 години предстана да го прави. Други грижи му бяха на главата. Неговата приятелка Мравката, обаче, бе далеч по-постоянна. Тя отделяше по 1000 лв. годишно в продължение на цели 35 години. Вярно, започна да го прави по-късно, когато беше на 30 г.

Въпросът е кой от двамата ще се радва по-голяма сума, когато станат на 65? Добре е да уточним и още нещо - и двамата  получаваха по 6% доходност годишно върху спестяванията си.

Може би отговорът ви се струва очевиден. Щурчо  е заделил и инвестирал  само 15 000 лв. и то в началото на кариерата си, а Мравката -  почти три пъти повече: 35 000 лв. и го е правила в продължение на дълги години.

ДА, АМА НЕ!

Победителят в тази ситуация е Щурчо с  близо 142 хил. лв. , а Мравката ще има към 119 хил. лв.

„Виновникът“ за тази неочаквана победа е механизмът на сложната лихва. Не напразно Албърт Айнщайн я нарича осмото чудо на света.

Сложната лихва : Какво представлява?

Нарича се още капитализирана лихва (доходност). Изчислява се, като към основната сума се прибави лихвата от предходния период и в следващия период има лихва върху новата нараснала сума.

Но няма да ви занимаваме със сложни формули и изчисления. Важно е да сте наясно с принципа.  Ето как работи :

  1. Имате  1000 лв., които влагате при 10% лихва (доходност) на година.
  2. След една година ще имате 1100 лв.
  3. Не си взимате „спечелените“ 100 лв., а ги оставяте по сметка. Така, вашите 1100 лв. ще „заработят за вас“ през годината нови 10% или още  110 лв. 
  4. В края на втората година ще имате 1210 лв. 
  5. В края на 20-тата (при същите условия) ще имате 6 727 лв.
  6. А след 35 години - 28 102 лв. С други думи, вашите 1000 лв. за този период са ви донесли 27 102 лв. Добре е, нали?

Как да се възползваме от осмото чудо?

Сред  основните фактори, които помагат на механизма на сложната лихва да прави „чудеса“, са времето и доходността.

  • Времето

Логично е - колкото по-дълго парите ви работят за вас, толкова повече ще „натрупате“.  Въпросът е да си осигурите това време. Най-естественият начин за това е да започнете да спестявате и инвестирате още, докато сте млади, на 20-тина години. Така, ще дадете на вашите пари  достатъчно дълъг времеви хоризонт, за да нарастват.  А и със сигурност, ще можете да постигнете добри финансови резултати, без това да тежи особено на джоба ви.   Например, ако искате да имате около 390 000 лв на 60-годишна възраст, то можете:

- да отделяте по 100 лв.  месечно в продължение на 35 г. , т.е. започвате, когато сте на 25 г. (при доходност 10% годишно за целия период)  

- да отделяте по 500 лв.  месечно в продължение на 20 г. , т.е. започвате, когато сте на 40 г.  (при доходност 10% годишно за целия период) 

Изводът е очевиден!

Все пак, хората в зряла и напреднала възраст, не трябва да се отчайват! Всеки е  чувал за правилото: „По-добре късно, отколкото никога!“

  • Доходност (лихва)

 Ясно е – колкото по-висока доходност имат вашите инвестиции, толкова по-бързо ще се увеличават парите ви.  В горния пример, вашите 1000 лв. за 20 години ще  станат 6 727 лв. при 10% доходност.

Колко ще бъдат при 3% доходност?  Значително по-малко – 1806 лв.

Но трябва да сте наясно, че доходността и рискът са пряко свързани. Колкото по-висока е доходността, толкова по-висок е рискът. А какво ниво на риск бихте приели, зависи от вас самите.

Нашият съвет

Възползвайте се от  „осмото чудо“ – сложната лихва -  и дайте възможност на парите ви да „работят“ за вас – колкото се може по-рано!