Емигрантите са най-големите инвеститори в България – от години статистиката повтаря този факт. Едно бързо прехвърляне на познатите ви със сигурност ще покаже, че много от тях в някакъв период са работили зад граница и са изпращали пари на близките си, а други все още са в чужбина. Например, през 2016 г. емигранти са изпратили близо 1.7 млрд. лв. към България

по данни на БНБ. От друга страна много млади хора заминават да учат в чужбина и родителите им от България им изпращат месечно или дори по-редовно пари.

Тези пари пътуват по най-различни канали – през банка, специални дружества за трансфер и изцяло онлайн разплащания. Основните разлики са в таксите и в начините за даване и получаване на сумите – разбира се, удобството е различно за различните хора. Това зависи от държавите на изпращане, местата за получаване, дори достъпността до интернет.

Класическият начин отпреди години с банковите плащания може да излезе скъпо, а може и да ви бъде най-изгодния вариант според държавата и избраната банка. Финансовите институции предават парите чрез свои клонове или кореспонденти, с които имат сключен договор. Така например според актуалната тарифа на голяма банка международен превод може да струва от 0.07% до над 100 евро, в зависимост от начина на изплащане, срока и държавата. В случаи, когато се правят преводи до сметки в други банки, таксата стига и 200 евро, сочи тарифата на друга финансова институция.

Имайте предвид, че в държави извън еврозоната има разлика във валутните курсове, което може допълнително да оскъпи изпращането. При лев-евро операции разликите между „купува“ и „продава“ също е вероятно да се различават, макар и по-малко от тези с плаващ курс.

Така например от и до Великобритания може да се окаже, че губите десетки левове на изпращане в зависимост от сумата. В случай, че изпращате или получавате пари в държава, в която има банкомати на банка с клонове и в България, тогава ще ви е по-лесно. Обичайно няма такси за тегленето, стига да е банкомат на една финансова група – захранвате сметката в едната държава, а в другата теглят с картата. Но – банките може да събират такса за превод на пари по сметка, която не е вашата.

Специализираните дружества за трансфер като цяло имат по-ниски такси, но отново зависи между кои държави става плащането. В мрежите за обмен на мнения между емигранти се вижда, че може едно и също дружество да има по-висока такса до България и в пъти по-ниска, ако се праща до Германия например. Широко използван вариант на банкови трансфери е Transfer Wise, които вземат по 0.7% такса от сумата, показва справка за европейски дестинации. Преводи от Канада и САЩ са с такса 1%, но пък от Австралия отново ще платите 0.7%. Тук отново трябва да предвидите валутните разлики, като небанковите дружества обещават по-изгодни курсове от тези на банките – разбира се, това зависи и от валутата.

Дружеството за касови операции EasyPay също развива мрежа за преводи от и до различни държави, като работи с няколко компании за трансфер. Таксите варират от 3.5 евро за размяна между европейски държави, до над 250 долара, когато става въпрос за големи суми до Турция например.

Добър и бърз вариант за пращане е PayPal – таксата да пратите пари от дебитна или кредитна карта е 3.4% плюс 0.35 евро. За изпращане и получаване между две регистрирани сметки в PayPal такса няма, но отново предвидете разлики във валутни курсове. За регистрация е нужно да отбележите номер на картата, с която искате да се разплащате. Удобството е, че всичко може да става онлайн и няма нужда да търсите банкомати, офиси и представителства, за да изпратите или вземете парите.

Какъвто и вариант да изберете, проучете добре таксите предварително и валутните разлики. Това, което е изгодно ваш познат, не означава изгодно за всички.