Работливата г-жа Мравка обичаше да подготвя нещата си много преди крайния срок, а ето -  Коледа и Новогодишните празници вече наближават  - нужно е да се заеме с организицята им. Съседът Щурчо знаеше какво ще прави – ще свири през целия декември на всяко парти, на което го поканят, с надеждата, че ще изкара от тях достатъчно пари, за да купи подаръци и да преживее януари.

Мравката имаше по-добър план.

Със сигурност всеки от нас е изпадал във финансови затруднения заради коледните празници и си е обещавал следващата година да бъде по-внимателен. А за да бъдем внимателни точно тази година, добре е да започнем да мислим по-рано и да не се окажем без пари/с излишни дългове или с нацупени близки.

  1. Хубаво е да вземете решение поне месец по-рано къде ще празнувате и как. Още през септември-октомври излизат много предложения за пътувания, правят се по-изгодни резервации. Ако ще сте в домашна обстановка, е добре да планирате ще има ли гости или ще сте сами, или пък самите вие ще сте гост.
  2. Преди да изберете място направете сметка колко пари допълнително ще ви трябват – джобни, за храна, летищни такси, градски транспорт на място, гориво за личния автомобил. Така може да се окаже, че евтина оферта всъщност излиза скъпа заради допълнителните разходи.
  3. Ранна резервация при пътуване позволява плащане на вноски. Това обаче не означава, че бюджетът ви през декември няма да се натовари. Поне месец по-рано заделете част от сумата, която ще ви трябва по време на пътуването. Не тръгвайте с много пари в брой и ако ще е в чужбина – обменете си поне малко валута още от България. Възможно е на място курсът да не е изгоден или да се окаже, че няма с какво да си купите дори бутилка вода.
  4. Списък за подаръците, подготвен още от края на октомври, ще помогне много на финансите и нервите ви. Купете рано поне част от тях, за да не харчите пари накуп в последния момент. Може да вземете и по-големи покупки на изплащане, но внимателно прегледайте офертата и направете сметка какво ще е оскъпяването.
  5. Не се старайте да купите най-скъпото и впечатляващо нещо. Помислете практично дали може да си го позволите и ако отговорът е да – нужно ли е наистина на човека, който ще го получи? Може да нямате проблем да купите последния модел телефон на майка си, но трябва ли да го правите, ако тя го използва само за разговори и будилник? Същото се отнася и за подаръците, купени „за отбиване на номера“. Първо, не е приятно. Второ, това са пари, хвърлени на вятъра.
  6. Винаги предвиждайте пари за извънредни разходи по празниците. Ако не ги похарчите – чудесно, отиват в спестовния фонд. А и януари е дълъг зимен месец, със сметки за плащане.
  7. Ако доходите ви не са фиксирани, а варират всеки месец според натовареността, помислете дали и покрай празниците ще имате толкова време за работа. Възможно е точно през декември времето да не стига, допълнителните възнаграждения да паднат, а разходите да са повече. Никога не харчете в аванс обещани бонуси и коледни възнаграждения.
  8. Когато сте вкъщи и трябва да пазарувате за празнична вечеря/обяд, правете го със списък. Не купувайте излишни неща и помислете дали част от храната няма да се окаже неизядена и за изхвърляне. Импулсивните покупки от крещящите промоции през декември не са добра идея – освен ако не става въпрос точно за този продукт, който сте решили да купите.

 

Така Мравката се подготвя за празниците. И накрая празнува щастливо, сигурна, че и след ще има достатъчно средства, за да живее спокойно. Дори може да даде назаем на Щурчо.