„Тези месеци съм в стихията си – утре съм на гости, вдругиден на парти с колегите, след това рожден ден, а през уикенда пътуване с приятели – обясняваше със задоволство Щурчо на своята приятелката Мравката защо все е зает и продължи – Само едно ме притеснява, парите излитат от джоба със скоростта на светлината. Мравче, ти имаш ли да ми дадеш на зеам 100-тина лева

, ще ти ги върна ...  по-нататък?“

Едно от нещата, които ни правят най-щастливи е общуването с приятели. И това не е просто изтъркано клише, а факт, доказан с многобройни изследвания. Проблемът е, че активният социален живот си има цена и нерядко оказва пагубно въздействие върху бюджета ни - особено ако нашите приятели имат по-големи финансови възможности, а ние не искаме да изоставаме от събитията :)

И за да не сме голословни, ви отправяме едно предизвикателство –запишете всички разходи, които правите покрай социалния си живот за 10 дни (може и повече): излизания по заведения, по концерти или други събития, подаръци и подготовка за лични празненства, пътувания, срещи и т.н. Много е вероятно сумата да се окаже „впечатляваща“. Въпросът е какво да направите, за да ограничите ударите по вашия джоб и заедно с това да не се превърнете в отшелник. С уговорката, че няма лесни решения, ви предлагаме три стратегии, които може да приложите поединично или в комбинация за още по-добър ефект.  Но тъй като не говорим за магии за богатство, трябва да сте наясно, че всеки подход изисква определен компромис и усилие от ваша страна.

1.Не крийте затрудненията, споделите с приятелите!

Споделете с приятелите си за финансовите затруднения, които изпитвате или за необходимостта да спестявате пари на този етап. Не е нужно да изпадате в подробности в случай, че не желаете. Ако вашите приятели са наистина такива, ще ви разберат. Най-малкото, което може да се случи, е да се уговорите да си плащате сметката отделно. Нали се сещате за  ситуацията, когато сте излезли на вечеря, всички поръчват обилно, за разлика от вас (защото парите ви са малко и сте само на бира), а накрая сметката се разпределя по равно.

Дори и няма да коментираме случая, при който в желанието си да се впишете в определена социална група, сте склонни да се разорите. Само се замислете дали наистина си заслужава!

2.Откажете, ако не е по джоба ви!

Ако календарът ви е наситен със срещи, излизания, събития и пътувания, а бюджетът не може да ги „поеме“, то е разумно да се замислите от какво може да се откажете. Не  става въпрос изведнъж да потънете в неизвестност, а по-скоро да си приоритизирате събитията в календара и да прецените кое е наистина важно и без кое може да минете.

Заедно с това помислете как може да намалите разходите, например:

  • Вместо да си купувате нов тоалет за сватбата на братовчедка ви, прегледайте отново гардероба си, проверете дали не можете да заемете дреха от приятелка или прегледайте какво се предлага в магазините „втора ръка“.
  • Изработете подарък или опаковка сами – идеи може да потърсите в интернет пространството.

 

3.Заемете се с организацията!

Този вариант има и предимства, и недостатъци. От една страна, изисква да посветите част от времето си, а то е безценен ресурс. От друга, обаче, ще ви позволи да предложите общи забавления при ниски разходи.  Ето някои варианти:

  • Проверете календара на събитията, особено безплатните, във вашия град и организирайте приятелите си да ги посетите.
  • Ако предстои пътуване, отделете време да проучите възможно най-голям брой оферти, например от сайтовете за колективно пазаруване и предложете на приятелите си най-изгодните възможности. 
  • Проучете в кои заведения се предлагат специални отстъпки – „happy hour“, отстъпки при предварителна резервация (например чрез www.rezzo.bg) – и организирайте излизане по време и начин, така че да се възползвате от тях.
  • Организирайте събиране в къщи или сред природата, като предварително разпределите сред всички участници ангажиментите за осигуряване на храната и напитките.
  • Има редица интересни групови занимания, за които се предлагат отстъпки при влючване на определен брой участници – танци, спорт, кулинарни курсове и т.н.  Проучете интересните за вас и вашите приятели и договорете изгодна за вашата група цена.  Същото се отнася и за организирането на по-големи събирания в заведения.

Разбира се, списъкът ни не е изчерпателен, просто защото животът е пъстър, а възможностите са навсякъде и много зависят от нашето желание и въображение. Ще се радваме да споделите вашите стратегии за „оцеляване“ в ситуация на активен социален живот :) и ви пожелаваме много стойностни преживявания!