Скъпи лимузини, разкошни имения  и безкрайни забавления – за мнозина това е животът на богатите. Дали е така в действителност? Оказва се, че по-голямата част от милионерите  живеят скромно за възможностите си – това показва 5-годишно проучване на  финансовия експерт и автор на книги Томас Корли.

В него той изследва и сравнява навиците на милионерите

и хората със скромни доходи. Ето част от най-интересните резултати:

 • 67% от богатите, заявяват че водят скромен начин на живот.
 • 8% от богатите  са пазарували от магазини за вещи „втора употреба“.
 • 85% от богатите смятат, че независимо от финансовата си ситуация всеки човек може да спестява, ако наистина го иска. Само 2% от бедните споделят това мнение.
 • Само 6% от богатите имат кола на лизинг. При бедните този процент е 45%. Богатите хора купуват автомобилите си,  а 44% от тях са си купили автомобил втора употреба през последните 5 години.
 • Само 9% от богатите играят на лотарийни игри всяка седмица в сравнение с 77% от бедните.
 • 100% от богатите спестяват за времето, когато няма да работят и ще се пенсионират, докато това правят само 19% от бедните.

Разбира се, има много обяснения за тези резултати. Действително, не е лесно да се опитваш да спестяваш, когато доходите ти едва стигат да покрият месечните харчове. И все пак, животът предлага възможности да увеличим доходите си, стига да сме инициативни и адаптивни, да сме склонни да учим нови  неща, да придобиваме нови умения. Забравете за  талончетата на късмета – нали сте наясно, че така допринасяте за богатството на някой друг?

Проблемът е, че повечето хора са склонни да увеличат разходите с такова темпо, с което се повишават и доходите им. А това ги поставя в „начална позиция“ и на практика не променя в позитивна насока нивото на богатството им.

Дали ще намираме извинения за настоящото си положение или ще предприемем действия, за да го подобрим, зависи единствено от нас.  Добро начало е да започнем да прилагаме на практика  поне някои от правилата, формулирани от Томас Карли въз основа на данните, събрани по време на неговото проучване на навиците на богатите. 

 1. Прилагайте правилото 80:20, когато правите бюджета си. То е познато и като  „Плащай първо на себе си“. С други думи, преди да разпределите парите си по разходните пера в бюджета, отделяте 20%, които автоматично отиват за спестявания и инвестиции. Така, на практика, живеете с тези 80% от доходите си. Оказва се, че 73% от милионерите са се научили да бюджетират по този начин още като деца, от своите родители.  Остава въпросът ние, като родители, на какво учим децата си.  
 2. Не харчете повече от 25% от месечния си доход за жилище  - независимо дали е под наем или собствено.
 3. Не харчете повече от 10% от месечния си доход за забавления.
 4. Не харчете повече от 5% от месечния доход за лизинг или кредит  за автомобил. Трябва да сте наясно, че с покупка на нов автомобил автоматично губите пари, просто защото той намалява  драстично стойността си във времето.
 5. Инвестирайте парите си с разум. Не се подлъгвайте по схеми, които предлагат бързо забогатяване.  Вероятността да спечелите е близо до нула.  Но ако накарате „осмото чудо на света“ сложната лихва да заработи и за вашите пари, то може да очаквате отлични резултати в по-далечно бъдеще.  Например, ако спестявате 250 лв. месечно  в продължение на 40 години и ги инвестирате при 5%  доходност, то ще се радвате на над 500 хил. лв. в края на периода. 
 6. Бюджетирайте! Трябва да сте наясно с разходите си – месечните и годишните – а това няма как да стане без да си водите личен бюджет.