Спомняте ли си неостаряващия хит: „ Дали хазяйката ще идва рано с виенска кифла, с каничка кафе и вместо да попита тя за наема, ще се усмихне - спахте ли добре?“

Преди години да си намериш хубава самостоятелна квартира в някой от университетските градове беше почти невъзможна мисия. За радост, строителният бум и навлизането на вериги за по-евтини мебели и ремонти

промени драстично пазара на наеми. За студентите вече не е наложително да съжителстват с хазяи, в неремонтирани от построяването си жилища или да се притесняват, че няма места в общежитията. Ако сте сред студентите, които не искат или не могат да си намерят места в общежитията, вече е време да търсите активно квартира.

Съветваме ви в никакъв случай да не разчитате само на брокери и да не оставяте за последния момент. Градовете, в които има повече студенти, края на август и септември е най-трудното време за намиране на хубаво жилище. Брокерите са доста заети, като повечето от тях предпочитат да сключват сделки за продажби и за скъпи наеми, където комисионата е по-висока. Така че, не очаквайте след като обясните какво търсите, да ви се обадят с идеалната квартира. Изключения има, но вие се презастраховайте за всеки случай.

Първото, което може да направите, е да огледате обявите за наеми – най-големите сайтове са imot.bg, imoti.net, секцията за имоти на olx.bg. Прозвънете няколко обяви, отидете поне на един-два огледа, дори и да не наемате веднага. Повечето от обявите са през агенции за имоти и на място ще се запознаете с брокерите. Поговорете с тях какво търсите, попитайте какво е предлагането, покажете, че сте сериозни и ако имат подходяща квартира, ще им станете клиент. Друг вариант е директно да отидете в няколко агенции за имоти, да проверите какво предлагат и да обясните какво търсите. Обикновено брокерите обясняват, че трябва да завишите малко бюджета си, ще искат да ви предлагат по-скъпи имоти, а от своя страна наемателите често имат нереални очаквания за хубаво жилище на ниска цена. Интересите ви ще се срещнат някъде в средата.

Не се съгласявайте на договори, които ви обвързват да работите само с една агенция! Възможно е преди огледа да ви помолят да разпишете съгласие, че ако наемете апартамента, то ще е задължително през тази агенция. Така брокерът се подсигурява, че няма да се договорите без него с наемодателя, за да спестите комисиона. За първоначалното плащане си подгответе един наем за депозит на хазяите, заедно с един за предплата. Комисиона на брокера се плаща обичайно от един наем, като се разделя поравно между наемател и наемодател. Възможно е наемодателят да поеме цялата комисиона, възможно е и брокерът да поиска по един цял наем от всяка страна. Последното не е добра практика и се съгласявайте само в краен случай.

Комисиона може да избегнете, ако си намерите контакт директно с наемодателя – потърсете обяви без посредници, поговорете с близки и приятели, които биха могли да помогнат с контакт. Моят личен опит досега показва, че най-добра работа върши да споделяте с приятели, че си търсите квартира – стига да имате малко повече време, винаги се появява познат на познат, който дава под наем.

Подхождайте реалистично за цената на наема – в централните части на градовете те са по-високи, а и често са в стари кооперации, в неремонтирани жилища със стари мебели. Хубавите, ремонтирани наскоро апартаменти в добри квартали са скъпи. Не се отказвайте веднага, като чуете цената, а помислете дали не може да намерите съквартиранти и да си делите наема. Но към този вариант трябва да подходите предвидливо, с разум най-вече по отношение на хората, с които ще делите жилището.  В случай, че искате да живеете  самостоятелно, вариант е по-далечен квартал с добър транспорт.

Що се отнася до размера на наемите, няма как да ви дадем точна цифра. Просто защото факторите, които определят цената са твърде много – като се започне от града, локацията, състоянието на имота и т.н.

Когато разглеждате обявите, може да ви се стори, че наемодателите са много. Това е вярно само донякъде. Много от тях не искат за наематели студенти, защото се изнасят след края на учебната година, понякога съседите се оплакват от силен шум, а и да го кажем направо – много от студентите, живели доскоро с родителите си, нямат навика да чистят редовно. Ваша работа е да убедите наемодателя, че сте сериозни и ще поддържате дома в добър вид.

Когато намерите подходяща квартира, отнасяйте се коректно към хазяите си. Плащайте си наема и сметките редовно, пазете имуществото, не вземайте домашни любимци без разрешение и не пушете, когато изрично са забранили това.

Накрая, ще ви разкажем и за няколко реални примера за нереалистични очаквания и отношения между наематели и наемодатели.

  • Студентка в последен курс си търси самостоятелна квартира в София, наскоро ремонтирана, обзаведена, с отделна стая за дрехи, но все не може да си намери. Защо ли?  Оказва се, че бюджетът й стига за боксониера в краен квартал. Но не е само това! Студетнката има котка, а хазяите не са особено благосклонни към домашните любимци..
  • Двама студенти си намират хубаво, ново жилище, чиито наем и местоположение ги устройва. Все пак решават да поговорят за малко намаление и успяват, срещу малко по-висок депозит и уговорка в жилището да не се пуши. Последното стопанина може лесно да разбере, когато от време на време ги посещава за наема и за дребни ремонти.След поредица от предупреждения за пушенето, хазяинът предпочита да се раздели с наемателите си.
  • Студентка от първи курс, която не познава града, успява да си намери хубава квартира в краен квартал. Първоначално са я предупреждавали, че е далечен и изостанал, но  тя намира мястото за приятно, спокойно и с удобен транспорт. Оказва се, че негативните съвети са от хора, които са живели в града преди много години и не знаят за положителните промени в квартала.

На всички студенти пожелаваме успешна учебна година и лесно намиране на квартира!