Думата  „милионер“  обичайно предизвиква асоциации с разточителен живот, яхти, черен хайвер и диаманти :) Действително, нерядко четем в медиите за този тип показни супербогаташи. Но голяма част от богатите хора се държат по съвсем различен начин.  Затова и остават богати :)

В своята книга „Съседът-милионер: изненадващите тайни за американските милионери“ авторите

  Т.Стенли и У. Данко  обобщават своите проучвания за богатите хора в САЩ. Оказва се, че има много т.нар. „скромни“ милионери. Те не парадират със състоянието си, нито са се сдобили с него изведнъж.

Тайната на тези „скромни“ милионери  се корени в начина им на живот.  Авторите открояват  6  основни фактори, които водят до значимия финансов успех на тези хора.

  1. Живеят по-скромно, отколкото могат да си позволят

Следването на принципа „харчи по-малко, отколкото печелиш“,  е просто, но могъщо „оръжие“ за осигуряване на редовен поток  спестявания, които те инвестират.

  1. Повечето от „скромните“ милионери посвещават  времето и енергията си, за да натрупват състояние и го правят ефективно

Оказва се, че значителна част от изследваните от авторите американски милионери са натрупали състоянието си в течение на времето, без „фанфари“ и излишен шум, нерядко  докато ходят на работа „от 9 до 5“.  Те, обаче, отделят значително време за проучване на различни инвестиционни възможност и внимателно планират как да накарат всеки спестен долар да работи максимално ефективно за тях.  Но преди всичко, те имат нужното търпение да следват дългосрочна стратегия.

  1. Те вярват, че финансовата независимост е много по-важна от демонстрацията на социален статус

Вместо да харчат пари за вещи, за да изглеждат богати, те инвестират, за да станат богати.  Този тип милионери плащат в кеш за придобивките си и не купуват на кредит.

  1. Повечето са първо поколение милионери

Авторът Т. Стенли казва, че според неговите изследвания 80-86% от американските милионери са първо поколение.  Те не са разчитали на финансовата покрепа на родителите си, но са взели от тях нещо изключително ценно – полезни финансови навици и умения.

  1. Техните деца са финансово независими

Оказва се, че децата на „скромните“ милионери не очакват богатите си  на родители да ги издържат завинаги. Те са финансово самостоятелни. Факт, който вероятно може да бъде обяснен с възпитанието, което са получили.

  1. Те се чувстват „на мястото си“ в професионален план

Много от американските милионери „първо поколение“ имат обикновени професии. Друга част са предприемачи. Това, което важи и за едните, и за другите, е че знаят силните и слабите си страни и успяват да изградят кариера, базирана  именно на силните им страни.  И тъй като харесват това, което правят, нямат нужда от въшни, допълнителни стимули, с които да придадат блясък на живота си.

„Ако това, което работиш, не те вдъхновява, е вероятно да потърсиш други пътища за удовлетворение, включително и чрез харчене на пари – казва финансовият експерт Лесли Тейн – Много от богатите хора намират и следват страстта си. Те работят усърдно, но не го възприемат като тежък труд, просто защото обичат това, което правят.“