Вече сме в разгара на  най-празничния месец, когато всички пазаруват повече, харчат повече и се чувстват длъжни да бъдат в празнично настроение. В България още сме далеч от съвършенството на немскоезичните народи, които започват подготовката от август, а през октомври вече украсяват витрините. Тук празникът се схваща предимно като ядене, пиене и почивни дни

, желателно – с коледен бонус. Който мнозинството българи отново харчат за ядене, пиене, евентуално – пътуване до място с ядене и пиене… Изкушение е част от парите да отидат за напълно безсмислени предмети, които (евентуално) ще ползваме около месец и половина в годината.

Събрахме 9 от тях, а за 10-тия ви предизвикваме да помислите кое от вашия списък с покупки е достоен завършек на класацията! И, честно казано, една разходка по магазините или преглед на онлайн рекламите може да извади поне още десет по десет безсмислици. Като начало, ето ги нашите девет:

Пола на еленчета, пуловер на еленчета, рокля с мотив „Дядо Коледа в шейна“…

Консуматорското ни общество вече е преминало границата на разума и стила. Иначе нямаме никакво обяснение защо някой би се облякъл в кичозна дреха с коледни символи и не само се облича, ами и дава пари за това! Безумието на пуловерите с еленчета беше обезсмъртено в първата част на филма „Дневникът на Бриджит Джоунс“, когато Марк Дарси и бъдещата му любима се запознаха, облечени по вкуса на родителите си. В реалността вероятността да срещнете богат, симпатичен адвокат с пуловер на елени клони към нула. Честно.

Хавлиени кърпи, халати, чаршафи и домакински кърпи с коледни мотиви

Изкушаваш се от комплект чаршафи в тъмночервено... на снежинки... и елхови клонки? Не се знае за какво ще служат извън декември – най-вероятно заедно с коледната украса ще отлежават в някой шкаф. Върхът на кича са одеалата с щампи на елени. Еквивалент на стенните килимчета с елени и мечки, актуални през 40-те и 50 те години.

Изкуствен сняг

Какво по-празнично от купчина синтетични гранули или аерозолен спрей, с който да поканите зимата у дома си? Особено празнично става, когато домашния любимец докопа купчинката. Или през януари, когато трябва да изтриете напръсканите със „скреж“ места. По-добре залепете класически хартиени снежинки. Под елхата може да надиплите обикновен памук –пази от паднали иглички, ако дървото е естествено.

Кибрит с празнични мотиви

Кибрит. Клечки, с чиято помощ запалваш свещ, газовия котлон, цигара, бенгалски огън или камина. Ще ви се развали ли празничното настроение, ако клечките са в кутия със зебра или нарисуваните елхички и звездички предполагат да ви става празнично при всяко запалване?

Музикална кутия за коледна музика

За по-голяма досада може да се върти All I want for Christmas на Марая Кери, редувайки се с Last Christmas на Джордж Майкъл. Изобретателността по темата стига до светещо преспапие със зимни мотиви, което пее коледни песни. Колко полезно!

Капак за тоалетна с Дядо Коледа

Да, и такова нещо има. Ако държите на Дядо Коледа в тоалетната, може да замените капака с калъф за тоалетна чиния, поне ще е по-евтино.

Светещ елен за двора, като в американските филми

Или светеща шейна. Или гигантска коледна свещ. Представяте си как ги носите у дома, позиционирате ги в снежната морава и ги включвате да светят. После им се наслаждавате вечер през прозореца, докато пиете горещ чай, а сутрин ви изпращат на работа с празнично настроение. А защо не в хола, ако нямате градина? Или на терасата? Ще изглеждат еднакво нелепо.

Нощна лампа с коледни мотиви - елхички, Дядо Коледа и снежни човеци

А на 2 януари осветителното тяло изглежда по-старо и неактуално и от вчерашен вестник. Ще го приберем за следващата година, заедно с останалите декорации, ако имаме килер, или поне огромен шкаф за съхраняване на всичко.

Сам вкъщи

И накрая – класиката на телевизиите за Коледа – „Сам вкъщи“ във всички серии. Защо да не ги подарим някому на диск? Така ще може да си ги гледа когато поиска, по което време на годината иска. Следете намаленията онлайн, ще ги купите изгодно.  

Коледа е време за много партита, затова нека бъдем отговорни – да ограничим използването на прибори за еднократна употреба и да ги заменим с многократни. Нямате нужда от хартиени маркери за чаши – има такива за многократна употреба, които не се повреждат от течности.

Към всички предпразнични покупки прибавяме куп дреболии, без които можем да минем, но понякога ни е простено да се изкушим – плюшени рога, гирлянди, чаши и прибори с коледни мотиви, свещници, покривки, ръкохватки и престилки. Авторът на текста в момента е с червени чорапи на бели снежинки.