Идиличните картини на златни листа, танцуващи на вятъра и топли шапки, под които се подават усмихнати лица, са една прекрасна есенна картина. Разхождате се ведро в парка, а после ви очаква задушния въздух в градския транспорт или колегите в офиса с вечно затворените прозорци. Идеална среда за пипване на всякакви грипни щамове и други вируси.

Освен с неприятни физически изживявания, те са свързани и със сериозни поражения върху бюджета.

Общо взето, най-лошото, което можете да направите, е да не вземате никакви предпазни мерки и да се надявате всичко да отмине от само себе си. Няма да стане, затова – бъдете финансово подготвени.

За леки случаи

Разходите за един „индивидуален“ грип или друга вирусна инфекция може да се ограничат до 50-100 лв. Когато тръгне по веригата на цялото семейство, нещата стават доста сложни и може да ви струват към една минимална заплата. Най-леките случаи, които наричаме просто „настинка“, започват така:

Разтворими сашета – 10-12 бройки за 5-12 лв., в зависимост от марката и активните съставки. Аналогична е цената на таблетките, но ако изберете такива с допълнително действие – например екстракти от растения за засилване на имунитета, цената може да стигне 20-30 лв. В случай, че не пресечете навреме грипа, идват на помощ спрей/капки срещу хрема (2,50 – 25 лв.), сироп/спрей за кашлица (3,50-30 лв.). С много малки деца отиваме и към комплект за промивки на запушения нос, чиято цена отива над 20 лв. Разбира се, те не са задължителни и може да се оправите само с обикновени капки (около 2-5 лв.), а добър вариант за всички възрасти са спрейовете с морска вода. Цената им тръгва от 4 лв. и стига до над 10-15 лв.

Забелязвам, че много родители използват почти постоянно спрейове и правят инхалации с мисълта, че така противодействат на вирусите. Като с всяко нещо и с това организмът привиква, а и няма сигурни доказателства за ползата. Най-добре е всеки един препарат да се ползва тогава, когато е наистина необходим.

Към „тежката“ част

От гледна точка на бюджета, лошото на „семейния“ грип е, че малките деца не могат да употребяват лекарствата на възрастните, така че – умножете приблизително по две разходите. Ако състоянието ви не се подобри осезаемо ден-два след приема на сашета, сиропи и спрей – непременно идете на лекар. На лекар се ходи веднага при висока температура на децата, при продължително висока на възрастните, при упорита кашлица и силна отпадналост.

Щом сте стигнали до лекар е много вероятно да ви изпишат антибиотик (поне един). Там вече цените се качват, а възможност за избор нямаме – едни 15 лв. минимум заминават, горна граница – няколко десетки лева за всяка възраст. Дотук сме на минус поне 50-100 лв., и то за кратко боледуване. Антибиотика вече е почти задължително да комбинирате с пробиотик – още поне 5-6 лв. минимум, а най-скъпите надминават 20 лв.

По груби сметки грипът на едно 4-членно семейство излиза 200-300 лв. Обаче – имаме едни скрити разходи, които повишават цената на боледуването. Даваме си сметка за тях впоследствие, когато пресмятаме наличните си пари. Директно върху доходите ни влияят дните на болничен. За първите три дни работодателят плаща 70% от средното дневно възнаграждение, след което НОИ изплаща 80% от осигурителния доход. Допълнителни разходи може да се натрупат за отопление – ако стоим повече вкъщи.

Да избягаме от бацилите

С две думи – грипът може да е сериозен разход. Как да го избегнем? Превенцията е най-доброто лечение, но за съжаление все още няма универсална и сигурно действаща ваксина. Повишаване на имунитета, избягване на контакт с болни и проветряване на помещенията са с доказано превантивно действие. Аналогично и дори по-добро действие от прахчетата и спрейовете могат да имат билковите чайове – за бронхити, възпалено гърло. Цената им е от стотинки до 4-5 лв. за най-скъпите варианти. Добавяме мед и лимон, пълноценна храна и плодове. Пресният джинджифил унищожава много от бактериите, отговорни за възпалението и има затоплящо действие. Цената на едно парче е стотинки, освен това освежава приятно. Настърган и разбъркан с мед е десерт за силен имунитет. Шипките, които може да си наберете и сами, са чудесен източник на вит. С, от тях става и много хубав чай. Подбелът има много добър ефект при кашлица, а хапването на лъжичка горчица се бори успешно с хремата.

Много е важно след лятото да не спирате с яденето на пресни плодове и зеленчуци и да се храните разнообразно. Не спирайте с разходките на чист въздух – шведите казват, че няма лошо време, има неподходящо облекло. Малка хитрост, за да ограничите заразите от обществения транспорт е да си слагате плътен шал и да дишате през него. Перете го често и веднага след прибиране измивайте добре ръцете си. И нека зимата бъде снежна и здрава!