„Иска ви се нещо, но нямате парите...“. Не е необичайна ситуация, повечето от нас са преминавали през нея. В подобни случаи се изправяме пред дилемата дали да се откажем от желанието си, дали да го отложим във времето, докато спестим нужната сума или да  ползваме някакъв вид кредитен продукт. Нерядко възникват и ситуации, когато имаме спешна нужда от пари, а нямаме спестявания

, на които да разчитаме. И тогава отново се обръщаме към кредита  като вариант.

Това, за което трябва да си дадем сметка е, че кредитът е просто един продукт – няма как да му вменяваме характеристики като добър или лош, полезен или вреден. Ако подхождаме разумно, като успеем да оценим всички негови параметри и условия, той би могъл да подобри нашия живот на приемлива за нас цена.  И обратно – неразумното му ползване със сигурност ще наруши финансовата ни стабилност.  Всичко зависи от нас самите, от личната ни трезва преценка, информираност и самодисциплина.

Предлагаме да помислите върху  следните три въпроса, преди да вземете кредит.

1.За какво ми трябва кредита?

Бъдете честни пред себе си! Помислете  дали става въпрос за моментна прищявка, показен лукс или за необходимост, за добре пресметнат ход, който ви донесе бъдещи ползи или ще ви спести бъдещи разходи или време. 

Не казваме, че не трябва да се наслаждавате на живота, а просто да си давате реална оценка на възможностите и да не предприемате опасни за финансовото ви здраве ходове. А и струва ли си да си купите най-новия смартфон, а после да нямате пари за заведения, например, където  да се похвалите “качествено“ с новата придобивка.

2.Колко ще ми струва кредита?

И на децата е известно, че когато ползваш кредит, плащаш лихва.  Но освен лихвата „цената“  на кредита се увеличава с допълнителни разходи – някои видове такси, комисионни и други разходи. Особено важно е да проверите какви са, в какъв размер, какви условия са свързани с тях.

Препоръчително е,  особено когато става въпрос за по-дългосрочни кредити, да ползвате като ориентир за разходите по даден кредит показателя „Годишен процент на разходите“ . В неговото изчисление се отчитат лихвата, таксите, комисионните по кредита, вноски по застраховки, ако има такива.   Този показател е и най-подходящ за сравнение на различни кредитни оферти.  

Трябва да сте наясно предварително и с условията, свързани със забавяне/пропускане или неплащане  на вноски по конкретната кредитна оферта. В такива случаи дължимата от вас сума може да нарасне многократно, затова трябва да сте коректни при изпълнение на поетите от вас ангажименти при сключване на договор за кредит.

3. Дали мога да си позволя да взема кредит?

С други думи, трябва да сте в състояние да прецените дали месечната вноска по кредита  ще наруши финансовата ви стабилност. А за да го направите, е нужно да сте наясно сколко „свободни пари“ на месец разполагате. Това няма как да стане, ако не си водите „домашно счетоводство“ . Повечето хора заявяват, че имат личен бюджет, но често го правят  само „наум“, с приблизителни сметки. Това може да ви изиграе лоша шега и онези 50 лв. вноска, например, които смятате за напълно поносим харч, да се окажат проблемни.

Има два показателя, които финансови експерти препоръчват да използваме, за да следим дали не навлизаме в зоната на опасно задлъжняване. Те, разбира се, са условни, но все пак могат да служат за ориентир. Според експертите за плащане на вноски по ипотечен кредит (за жилище) не трябва да отиват повече от 30% от месечния доход, а за обслужване на кредити, свързани с друго потребление, не повече от 15% от месечния доход.