Лятната почивка за много хора е времето, когато вместо на обичайните море или планина, те се отправят на градски туризъм. Благодарение на множеството нискотарифни авиокомпании отпътуването и пристигането станаха много по-евтини и достъпни, отколкото преди няколко години. Намалението на билетите обаче е малко облекчение за бюджета, когато тръгнете на път.

Знаем от опит, че да пестиш по време на пътуване нито е забавно, нито е възможно в много случаи. Все пак това е почивка, в чужда държава си, винаги има някой и друг непредвиден разход, а и не искаме да се връщаме във времето, когато заминавахме на море, натоварили стария Москвич с храна.

Италия е една от най-предпочитаните дестинации за градски и културен туризъм, а Венеция е основният магнит за туристи в северната част на страната. Привлечени от културния календар, в началото на юни купихме билети и запланувахме няколко дни в регион Венето. Споделеният тук опит е личен и има за цел както да ви спести излишни пари и нерви, така и да направи пътуването ви по-приятно и интересно.

  1. При избора на авиокомпания и билети, проверете как ще се придвижите от летището до мястото за настаняване. Често нискотарифни авиокомпании кацат на по-далечни и неудобни летища и терминали, което може да означава повече време и пари за придвижване. Тъй като нискотарифните компании имат ограничения за багажа, намалете го до минимум и си носете малки опаковки козметика. На самолетите има ограничение за течности – в шишенца до 100 мл, общо до 1 л. Аз понякога не успявам да се вместя, затова просто оставям шампоан, душ гел и подобни продукти тук и на място си купувам. Излиза по-евтино, отколкото да плащаш за допълнителен багаж. 
  2. Хотелите в най-туристическите райони винаги са по-скъпи от тези в околностите. Друг недостатък е, че те често са по-неудобни и шумни заради постоянния поток от преминаващи хора. Изберете някое по-отдалечено и тихо място, от което има удобен транспорт до планираните туристически обекти.

Венеция е адът на разумния турист – там е ужасяващо претъпкано,  една нощувка често гони цената на едномесечен наем на хубав апартамент в София, а в по-евтините хотели може да се сблъскате с една (1) баня на етаж, вместо санитарен възел към всяка стая. Освен всичко друго, каналите миришат доста специфично, а потокът от китайски, американски и други туристи е наистина потресаващ. И шумен. Вместо това избрахме близък неголям град - с удобен транспорт във всички посоки, напълно непокътнат от лоши туристически похвати, чист и спокоен.

  1. Транспортът е важно перо във ваканционния бюджет – проверете предварително колко ще струва и къде може да ви отведе. По принцип в Западна Европа жп мрежата е удобна и добре развита, за разлика от балканската, но освен това е и доста по-скъпа. Проверете заслужава ли си да си купите карта за времето на престоя и не правете сметки как с автомобил ще ви излезе по-евтино. Първо, на магистралите има тол-такси, и второ – горивата често са доста по-скъпи, отколкото в България.
  2. Вариант за (почти) безплатно преспиване са мрежите за couchsurfing – там местни хора предлагат гостоприемство на пътуващи. В замяна се очаква и вие да предложите ако не нощувка, то поне съдействие за разходки и посрещане на други туристи във вашия град. Можете да се регистрирате свободно в някоя мрежа за couchsurfing. Условието на потребителите там е да не искат пари от гостите си, но вие може да помогнете на домакините с пазаруване, готвене, както и да им разкажете за вашата страна.
  3. Храната е едно от основните пера във ваканционните разходи. Съветът ни е да избягвате най-масовите и туристически места за хранене около забележителностите по две причини. Първо, там храната е пригодена за масов, универсален вкус и рядко може да блесне с автентичност. Второ, там плащате излишна такса „турист“ в цената. Разходете се из районите, в които не ходят туристи, а местни хора – може да попитате къде се хранят те самите и да последвате примера им. Да, знаем, че някои от вас искат да се похвалят и да качат снимка, ядейки пица във Венеция или Триест, но това изобщо не е традиционната храна там, а е маркетингов капан за туристи, които смятат, че навсякъде и винаги в Италия се яде пица. Където и да ходите – носете си винаги вода със себе си!
  4. Не носете много пари в брой. Проверете къде и как може да плащате с кредитни карти и да теглите пари с дебитни. Много български банки са с чужди собственици с клонове из цяла Европа и няма допълнителни разходи, независимо къде ползвате международните им карти.
  5. Намалете до минимум сувенирите, които дебнат на всеки ъгъл,. Повечето са произведени в Китай и в тях няма нищо автентично. Вместо това похарчете пари, за да разгледате някоя галерия и музей. Впечатленията ви ще са по-силни, отколкото поредното магнитче за хладилника или комплект чаши. Аз лично си купувам и друг вид спомени – готварски книги за местна кухня. Така и след години мога отново да се пренеса на мястото с някоя вкусна рецепта.
  6. И последно, преди всяко пътуване – не забравяйте застраховката! Здравна полица за пътуване в чужбина струва няколко лева, а е безценна при нужда от неотложна медицинска помощ.