Всеки е чувал популярната фраза: „Любовта  може да преодолее всичко“. Но финансовият ни светоглед може да се окаже „препъникамък“ в интимните взаимоотношения. Всъщност, финансовите проблеми са сред топ 3 причини за раздяла.

Дали сте заплашени от неразбирателство с половинката или сте „финансово съвместими“ - проверете сами!

1.От една „финансова“ порода сте: и двамата сте по-скоро пестеливи или точно обратното – „с широки пръсти“

Не ви съветваме да се осланяте на правилото „противоположностите се привличат“ в областта на финансите. Статистиката сочи, че проблеми по повод семейните финанси възникват в пъти по-често при двойки с противоположни нагласи към парите. С други думи, ако вие сте по-скоро „спестовен“ тип, то в дългосрочен план едва ли ще продължите  да приемате с толерантна усмивка  склонността на половинката ви първо да харчи, а после да мисли.

2.Имате ясен план за разпределение за финансовите отговорности или „кой какви сметки плаща“

В началото е лесно: любовта ви кара да се усмихвате, пеете и мечтаете... а и не живеете заедно, затова подробностите от сивото ежедневие не ви вълнуват. Нещата се променят, когато започнете съвместен живот. Още преди този момент е важно да поговорите и да установите ясни правила за разпределението на финансовите отговорности. На първо място, създайте семеен (общ) бюджет и се уточнете как да го финансирате.  Най-разпространеният модел е поддържането на обща сметка за общите семейни разходи, която и двамата партньори захранват (кой с колко е индивидуален въпрос). Но нека не се забравя фондът „И аз съм човек“ – добре е всеки да има и отделна сума за лични разходи. Така ще се избегнат немалко недоразумения :)

3.Имате сходни  дългорочните ви цели

В бъдеще се виждате в голяма и хубава къща, искате да натрупате достатъчно спестявания, за да се „песионирате“ рано, а вашата половинка мечтае за дълги екзотични пътешествия...  Целите и на двамата може да са съблазнителни, но нерядко финансовият ресурс, с който разполагате е ограничен и трябва да постигнете определен компромис. Такъв ще е особено необходим, ако целите си противоречат. Например, ако единят от вас иска да се наслаждва на чист въздух и спокойствие на село, а другият мечтае за вълнуващи преживявания и шума на големия град :)

Логично е: ако се обедините около общи цели, ще е много по-лесно да ги постигнете, а натрупването на нужния финансов ресурс няма да ви се струва излишно бреме.

4.Въпросът с дълговете: изяснен

Дори и да ви се струва неуместно, е важно да изясните въпроса преди да  създадете общо домакинство с любимия човек. Възможно е да се окаже, че той (тя) имат сериозни дългове – а това несъмнено ще се отрази на общия ви бюджет и на размера на приноса на половинката ви в него. Не че няма да се справите заедно (едва ли ще „зарежете“ любимия заради дългове по кредтина карта, например) – но трябва да сте честни един към друг, включително и по отношение на размера на личната задлъжнялост!

5.Децата

Искате да станете родители без да отлагате или предпочитате да планирате внимателно появата на наследник – това е решение, което изисква единомислие в двойката.  Какво отношение има към финансите ли? Всъщност, основно! Появата на малкото „вързопче радост“ е свързано със определени разходи, които растат с детето.  А ако майката реши да остане в къщи (или се налага поради липса на места в яслата или липса на баба), то това означава и една заплата по-малко. Как ще подходите е въпрос на индивидуална ситуация и преценка. По-важното е да няма съществени „разминавания“.