Страхът да изгубиш работата си и желанието да помогнеш са сред причините, които често водят до прибързани решения под натиск. Комбинацията от двете е причината за сериозните проблеми на Даниела, служителка в производствено предприятие. В „Твоите истории“  представяме живота без украса. Това са истински истории, споделени с експертите на „Семейни финанси“

с молба за съвет и помощ. 

Историята на Даниела*

Даниела живее в малък град, където намирането на работа след кризата е трудно. Тя има късмета да не пострада от вълната съкращения, а предприятието, в което работи, почти не усеща намаление на поръчките. За нещастие, собственикът е започнал прекалено големи инвестиции в нови цехове с надежда да получи европейско финансиране. Забавянето му води до редица проблеми, в които се оказват замесени и негови служители. Ето каква е историята на Даниела:

След като преди няколко години всички заговориха за криза и започнаха съкращения, аз се радвах, че си запазвам работата. Фирмата, в която съм, върви добре, имаме поръчки, правим салами, сурови месни заготовки и други неща, гледаме, че продажбите вървят и заплатите ни не са се бавили. Шефът започна да строи нов цех и реши да направи свинеферма, защото постоянно имаме трудности да си намерим качествено месо. Одобриха го да вземе европейски пари от фондовете и ние се радвахме, защото ни обеща физическия труд да намалее и да ни бъде по-лесно.

След няколко месеца гледах по телевизията, че има проблем с тази европейска програма, по която чакаме пари и засега никой няма да получи нищо. Скоро след това шефът ни, г-н Вълков, ни събра и ни обясни, че няма да се отказва от новите цехове, той е уговорил банка да му даде кредит, а после от европейските фондове ще го изплати без проблем. Извика част от нас на среща и ни обясни, че има нужда от поръчители. Те трябвало да гарантират пред банката, че е сериозен човек и няма да лъже. Помоли ние да станем, защото като служители от над 10 години го познаваме добре и банката ще ни има доверие. Съгласихме се, защото се притеснявахме, че без кредита предприятието ще се справи трудно, трябваха суровини, постоянно да се плаща, а друга работа нямаше. Освен това ни обеща по 100 лв. на човек веднага след като тегли кредита и по 50 лв. всеки месец на ръка. Някъде за шест месеца всичко си беше наред, потръгнаха уж нещата, ние вземахме повече пари.

Един ден, обаче, дойде нов собственик. Шефът замина някъде и повече не го видяхме. Не след дълго от банката започнаха да ни звънят и да искат ние да плащаме кредита. Това е много несправедливо.  Никой от нас не беше наясно, че сме станали поръчители на кредит, който е на името на бившия ми шеф, като физическо лице. Обяснихме ситуацията на новия собственик, но той каза, че няма какво да направи и не би могъл да плаща дълговете на предишния.“

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Аз нямам възможност всеки месец да заделям по 200 лв., колкото ни иска банката от всеки поръчител. Преди два месеца дойдоха и описаха двата ни апартамента. Казаха, че нямало засега да ги продават, но ние сме им длъжници. Какво можем да направим?“

Съветът на „Семейни финанси“:

За съжаление, има и други подобни случаи и отношения между работодатели и служители. По документи вие сте поръчители на заема, което означава солидарни длъжници. Щом основният длъжник не плаща, банката търси поръчителите. Може да заведете дело с твърдение, че сте станали поръчители под натиск, но имайте предвид, че това се доказва много трудно без документи и без други свидетели. Единственият ви полезен ход е да преговаряте с банката и да се разберете за максимална сума, която да внасяте всеки месец. Намалена вноска ще означава много дълго изплащане и повече лихви. Когато заемът е изплатен, може да водите дело и да осъдите бившия си работодател да ви плати това, което сте издължили вместо него. За целта си пазете всички вносни документи.

Тъй като такива дела не са бързи, добре е да поговорите със съдебен изпълнител какви са възможностите за предварително изпълнение. Това може да ограничи прехвърлянето на имущество от страна на работодателя ви. Ако успее да прехвърли банковите си сметки, движими вещи и имоти на други, няма да успеете да си съберете парите. Добре е да се консултирате с адвокат и да отидете заедно до банката – дайте ясен знак, че не се криете, но и искате този, който е получил заема, да плаща. Възможно е банката да успее да го намери и да запорира неговите сметки, за да си взема парите. Прегледайте дали отговаряте за целия кредит или поръчителството е под условия – за част от сумата например, при какви срокове. Възможно е условията да не са спазени и поръчителството да отпадне. Най-добре е това да ви каже адвоката след като прегледа договора с банката.

И накрая, бихме искали отново да напомним, че преди да поемете какъвто и да е финансов ангажимент, трябва да сте напълно наясно със същността му и условията по него.