„Хвърляш си парите на вятъра“ - едва ли има човек, който да не е чувал подобни реплики. Има частица истина, и нерядко след разговора чувстваме угризение.  Всъщност, закупуването на луксозна или  по-скъпа стока не означава непременно, че сте прахосник.  Понякога е по-разумно да си платим за по-високото качество.

Нека да си припомним думите „евтиното излиза скъпо“.  С други думи – има място и за лукс, и за спестяване. Просто помислете кое си заслужава по-високата цена и кое - не!

Предлагаме ви  някои съвети, които да ви ориентират.

Лични разходи:

Обувки: Един моден дизайнер казва, че евтините обувки винаги са лоша инвестиция. По-добре спестете от дрехи, отколкото от обувки. С тях сте по цял ден и ако са неудобни, непроветриви, пропускат вода, могат да ви докарат здравословни проблеми, за които ще плащате. Прекалено „крещящите“ обувки – от крокодилска кожа, с пайети и шарки – са лоша покупка, освен ако не си изкарвате парите в шоубизнеса.   

Дрехи:  Добре е да са класически, от качествен плат и качествена изработка. Не залитайте по временна мода. Костюмът е по-добре да е класически – така, с подходящата грижа, ще можете да го ползвате дълги години. Когато купувате, обърнете внимание с какво можете да съчетаете дрехата. Предизвикателните тоалети оставете за хората в шоубизнеса. А ако не сте съгласни, помислете и си отговорете честно кога за последен път облякохте онази червена рокля с гол гръб и цепка (или друг крещящ тоалет) ... май само в пробната в магазина :)

Козметика:  Множество изследвания са показали, че скъпото не е задължително да е по-добро от евтиното. Не се подлъгвайте да  купувате „на килограм“, защото е на промоция. Срокът на годност може да изтече преди да сте използвали запасите си.

Парфюм: спада към горното, но го отделяме заради значението. Хубавият парфюм е като визитка. За хора с по-скромен бюджет добър вариант са малките опаковки.

Книги, културни събития, образование: Не прекалявайте, но и не съжалявайте много за изхарчените пари. Често лоша инвестиция са всички книги, които обещават бързо и лесно да ви сбъднат мечтите ви. Образованието и курсовете по езици и професионална квалификация, особено качествените такива,  си заслужават.

Семеен бюджет

Храна: Това е нещо, от което е трудно да се пести, но на много хора им се налага. Просто харчете разумно. Включете в менюто си повече сезонни плодове и зеленчуци местно производство.  Късметлии сте, ако имате баба, която прави зимнина. Със сигурност приготвеното от нея е „еко“ и „био“, а и ви излиза почти без пари. Ако решите да си купите подобна стока от „био“ магазин, ще ви струва доста солено. Отлична идея е да пазарувате по списък и се старайте да не се отклонявате от него.  И още един съвет: не пазарувайте храна на гладен стомах  -  така, водени от емоцията на моментната нужда,  ще напълните количката с неща, които не ви трябват.

Битова химия:  И тук , както при козметиката и дрехите, плащате за марка. Качество може да намерите и в по-непривлекателни опаковки на по-евтини продукти.

Комунални услуги: Без тях не можем, но винаги има малки неща, с които да си намалите сметките – нов тарифен план, леко намаление на температурата у дома. Не оставяйте водата да тече бе нужда, а лампите, светещи навсякъде, не дръжте отворени врати и прозорци, ако сте пуснали отоплението.

Списъкът ни не е пълен, можете свободно  да го допълвате според собствения си начин на живот и разбирания. Не приемайте съветите като подкана за ограничаване, а като възможност да разполагате с повече пари. И никога не купувайте нещо, ако е непотребно или не ви харесва с аргумента „евтино е“.