Коледният дух е навсякъде около нас ... И по един особен, магически начин ни кара да се чувстваме по-добри, по-съпричастни към хората около нас, към тези, които имат нужда от протегната ръка за помощ. Всъщност, българите стават все по-съпричастни към благотворителните каузи. За година близо двойно е нараснал броя на хората, които даряват.

Това показва Световният дарителски индекс 2015. Според проучването 27% от хората у нас са дарили пари за благотворителна кауза през 2014г., докато година по-рано те са били 14%.

Възможностите у нас са наистина много –покрепа на кауза чрез пускане на смс, участие в благотворителни концерти, покупка от благотворителни изложби и базари, парични и други дарения.  На практика, всеки има възможност да избере кауза, която е близка до сърцето му и да я подкрепи.   Но не само паричните дарения са ценни. Можете да допринесете за добра кауза и по други начини. Ето някои варианти!

Нямате пари и/или време? Направете материално дарение – дрехи, оборудване, храна!

Направете преглед на вещите си – дрехи, обувки, техника. Със сигурност имате такива, които, въпреки че са запазени, не използвате.  Проверете кои благотворителни организации имат нужда и събират този тип дарения – лесно можете да го направите чрез търсачка в интернет. Със сигурност ще зарадвате хората в нужда, ако дарите подходящи коледни подаръци и храна. Важно е да проверите, обаче, условията, по които това става. Например, за храната има изисквания по отношение на срока на годност.

Дарете своето време!

Потърсете възможности да се включите като доброволец в различни благотворителни инициативи. Нужда от хора с големи сърца винаги има!

Дарете своите специални професионални умения!

Вие сте артист, комптюрен специалист, психолог, учител, строител? Вашите умения (а и на много други професии) могат да бъдат ценен дар за хората в нужда.

Включете децата!

Едно от най-смислените неща, които можете да направите за своите деца, е да ги възпитате в дух на съпричастност и любов, да ги научите колко е ценно да помогнеш и да дариш. Затова е хубаво вашите жестове на благотворителност да бъдат споделени с децата ви. Например, можете заедно да отделите запазени играчки и дрехи (или да купите такива) и заедно да отидете да ги дарите. Или заедно купете картички и малки подаръци от благотворителни базари. Има и много други варианти!

С малки суми, но редовно!

Много популярни и много удобни са вариантите да подкрепите благотворителни каузи чрез смс-и.  Освен кампанийните каузи, има такива, които  са по-продължителни във времето. Най-често при тях се дава възможност, чрез изпращане на смс да се включите като дарител с малка месечна сума.

Не само по  празник, но и в делник!

Българските благотворителни каузи са наистина многобройни и не бихме могли да ги обобщим тук. Нашата препоръка е да потърсите и откриете важните за вас – ако не знаете как, просто използвайте търсачките в интернет!  Направете си подарък – открийте подходящия начин да помагате на нуждаещите се, не само по  празник, но и в делник!