„Няма нищо по-ценно от здравето!“ – вероятно всеки е съгласен с тези думи. Както и с факта, че здравеопазването и лечението са скъпи.  Всеки от нас го усеща по джоба си.

Допреди около 20 години в България никой нямаше сериозни финансови трудности, свързани със здравето – всичко се плащаше солидарно от данъците, и после крайните услуги бяха безплатни.

И досега много хора си спомнят това с носталгия, но трябва да приемем фактите – няма как да съществува повече подобна система, защото ако здравеопазването е напълно безплатно като крайна услуга, ще трябва да се отделят огромни суми като държавен разход за него. Това означава, че пак ще плащаме, но косвено.

Според данни от скорошно проучване на финансовата компания „Провидент“ и GFK разходите за здраве излизат на първо място за 66% от българските клиенти на компанията. Назад остават ремонтите, почивките, финансиране на други задължения.

 

Авариен фонд „Здраве“

Припомнете си колко ви струваше  последният ви грип или ангината на детето – едва ли по-малко от 20-30 лв.  за само лекарства. Действително, разходите за здраве не са за пренебрегване. Пари ще ви трябват още при първичните прегледи – и с направления, и при личния лекар много неща се плащат. Плащат се и много от изследванията – цялостно, или консумативи за тях например. Отделно има нужда от пари за лекарства и ако се налага – болничният престой също носи разходи. Няма как да изчислим колко пари биха ни стигнали за лечение, ако се наложи. Горна граница няма, защото много манипулации в здравеопазването са скъпи, често се налага да са спешни, а точно в момента болницата да няма пари.

Без да навлизаме в детайли, изводът е ясен. Разходите за здраве могат сериозно да разклатят семейния ви бюджет. Нашата препоръка е да си създадете авариен фонд „Здраве“. Той може да е отделен или част от фонда „Бели пари за черни дни“, който всяко домакинство е важно да поддържа. Така няма да се чудите откъде да намерите пари за лекарства или изследвания, когато възникне необходимост.

 

Колко да е голям аварийният фонд „Здраве“?

Това зависи от индивидуалната ситуация – дали в семейството има малки деца, които по правило по-често боледуват, дали сте „болнави“ и няма грип, който да ви подмине.

Практично е  да предвидим, че поне веднъж в годината се ходи на редовен преглед, а към него има други, които не са безплатни, но е желателно да минем. Обичайно всеки човек поне веднъж или два пъти в годината боледува леко – грип, леко неразположение. То не бива да се игнорира и да стигате до самолечение, защото нямате финансова възможност. Планирайте заделянето на някаква сума всеки месец или наведнъж, както ви е по-удобно. До 50 лв. годишно за обичайни лекарства на член от семейството е нормална сума. В това може да включите обезболяващи, леки медикаменти за проблеми със стомаха, антиалергични препарати за масова употреба, комплекти за първа помощ, хапчета за сваляне на температура. С децата е почти сигурно, че ще надминете този лимит. Отделно си предвидете и потенциални разходи за по-сериозен престой у дома или в болница.

 

Как да заделим пари за авариен фонд „Здраве“?

На пръв поглед не е лесно – парите все не стигат. Но нека направим една проста сметка – ако пушим, харчим средно близо 5 лв., а може и повече, за цигари на ден. При 30 дни в месеца това са 150 лв. За една година се натрупват 1800 лв. Излизането по заведения ни струва поне по 10 лв. на разходка, ако пием и хапване нещо по-леко, и доста повече, ако сме почитатели на алкохола. Погледнете си разходите за излизане и алкохол – може да се изненадате. Ако сложим 50 лв. седмично за тях, това са над 200 лв. на месец, и 2400 лв. на година. Разбира се, може да не пиете или пушите. Но се обърнете назад и си помислете за всички храни и напитки, които сте купили излишно, и ви е ясно, че са вредни. Пакет чипс, кутия бисквити, вафли, торта “защото искаме нещо сладко”, всичко това освен преки разходи за портфейла носи щети на здравето. Не ви казваме да живеете без всичко това, но може да опитате поне да го намалите, като си записвате разходите. Накрая сигурно ще се изненадате. Освен това плодовете и зеленчуците в България, особено сезонните и местни, не са скъпи, а и са много полезни. Вместо 10 лв. за малка торта за десерт семейството, за 5-6 лв. може да купите плодове. Останалото – в касичката.

 

Вариантът „Здравна застраховка“

Да имате здравна застраховка, която да ви подсигури финансово в случай на нужда е много разумно.  Важно е предварително добре да проучите условията и покритието на застраховката, за да не останете неприятно изненадани. И все пак, тези застраховки обичайно не покриват разходите за лекарства за грип, например.

 

Затова, добра идея е, да си заделите определена сума за здравни разходи. Така ще ви е  по-евтино и по-лесно. И не на последно място – грижете се за себе си и здравето си!