Оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз е може би едно от най-значимите събития белязало края на 2019г. и началото на 2020г.

Този акт става известен още с названието брекзит. Много от Вас вероятно се вълнуват от всички последващи събития съпътстващи това оттегляне. Как ще стоят нещата с Вашето пътуване до Англия след брекзит?

Как ще се кандидатства в чужбина и дали университетите в Англия ще запазят своите студенти? Дали отново ще можете да се възползвате от държавно финансиране ако сте приети за магистри или бакалаври там?

И още редица въпроси, които със сигурност Ви вълнуват, поради което ние от semeini finansi ще се опитаме да внесем малко яснота в следващите редове.


Какво е значението на “Брекзит”

Много хора всъщност се питат какво точно представлява брекзит. И може би поради тази причина огромен брой от населението по целия свят е потърсило в Google:
  • “Брекзит новини”;
  • “Брекзит значение”;
  • “Какво е брекзит”;
  • “Образование във Великобритания”.
Истината е че тази, така популярна дума е съставена от две (Britain и exit) и в буквален превод означава изход на Великобритания. Това е един значим, исторически момент за Англия и след излизането и от Европейския съюз няма никакво връщане назад. Всички български и световни икономисти и анализатори бяха склонни да бъдат доста скептични по отношение на развитието на събитията след брекзит.

Прогнозираха се редица негативни сценарии във връзка с повишаване на цените на билетите за пътуване до Англия след брекзит, увеличаване на таксите за образование във Великобритания, влошаване на ситуацията с визите и така нататък. И все пак от 01.01.2020г., когато реално настъпи часа на оттеглянето на Великобритания от семейството на ЕС, нищо не се промени толкова съществено.


Как ще засегне университетите в Англия

Голяма част от университетите във Великобритания се надпреварват помежду си, как да спасят приема си. Все пак една солидна част от текущите им студенти са от страни членки на Европейския съюз. След “развода” биха могли да се породят за в бъдеще евентуални проблеми по отношение на визите, което пък от своя страна би довело до драстично спадане на интереса към университетите в Англия и като цяло на пътуването до Англия след брекзит.

За момента таксата за образование във Великобритания е 9000 паунда и при всички случаи кандидат-студентите за бакалаври или магистри ще бъдат повлияни и от бъдещето свързано с достъпа до държавното финансиране. Според Семейни финанси, ако след година настъпят съществени промени по отношение на приема, държавното финансиране и таксата за обучение, образованието в Великобритания или по точно университетите в Англия ще бъдат сериозно засегнати във финансов план, тъй като вероятно ще загубят повечето си студенти от страните в Европейския съюз.

Именно поради съмненията за това лошо развитие на събитията, някои от университетите се застраховат предвидливо и изнасят обучението си в кампуси извън страната. Така студентите могат да получат напълно легитимна британска диплома без визови проблеми.


Как ще се кандидатства в чужбина

От година на година интересът на младите българи за кандидатстване за висше образование в чужбина все повече расте. Въпреки фактическия “развод”, студентите от Европейският съюз, които вече са започнали своето обучение, като магистри или бакалаври ще продължат своето обучение без промяна поне до края на годината. Много важно е тук да се спомене, че и таксите за обучението ще се запазят. За настоящите студенти в Англия няма да има и никакви пречки по отношение на заемите и таксите за обучение.

Държавното финансиране ще бъде достъпно за всички и правилата за прием на документи и общите условия по приема се запазват поне за година.


Други опции за бакалавър в чужбина според Semeini Finansi

По принцип голям брой от българските кандидат-студенти досега избираха образованието във Великобритания. Но след “развода” доста голяма част от младите хора започват да се преориентират към САЩ. Към днешна дата, според Семейни финанси едни от най-търсените специалности за висше образование в чужбина са:
  • Изкуства;
  • Компютърни науки;
  • Бизнес мениджмънт;
  • Дизайн;
  • Икономика.
Брекзит новини се обявяват буквално всеки ден. Поради неясното развитие на “развода”, много от университетите в чужбина се възползват от благоприятният момент да привлекат колкото се може повече бакалаври и магистри, като намалят своите такси.

Ние от Semeini finansi Ви даваме за такъв пример Холандия. При тях например за първата година вместо стандартните 2080 ще се заплащат само 1040. Напоследък става все по-търсена и Дания, където образованието е безплатно. Където и да решите да запишете висше образование в чужбина, ние от Семейни финанси ще Ви подкрепим.