С началото на учебната година разходите в семейството традиционно се увеличават. Изведнъж се оказва, че трябва да бъдат направени много промени в  семейния  бюджет, за да подготвите учениците вкъщи с най-необходимите неща за училище - дрехи, обувки, раница, учебници, помагала, тетрадки и пособия.

Всяка година именно разходите за учениците

се оказват голямото предизвикателство за родителите, тъй като цените на стоките се променят непрекъснато, а нуждите на децата се увеличават.

За да се подготвите финансово и да посрещнете спокойно новата учебна година, ви предлагаме няколко начина, с които да намалите разходите и дори да спестите пари:

Учебници и учебни помагала

Значително по-евтин вариант е да намерите учебници и учебни помагала за вашето дете, като вземете назаем от ваши близки или приятели, чиито деца са по-големи.  

Друга възможност, която ще ви спести средства, е да потърсите необходимите учебници на книжните борси или пък в сайтове за онлайн търговия. Вече има много подобни борси и е напълно приемливо да ползвате услугите им, тъй като там учебниците са много по-евтини и може да намерите пълни комплекти с помагала на двойно по-ниска цена от редовната. Няма нищо притеснително в това да купите използвани учебници, тъй като много по-важно е да не лишите детето си от възможността да получи ценни знания. 

Рециклирай и спестявай

Актуалната тема с опазването на природата намира отражение и при подготовката за училище. В много книжарници вече се продават книги и помагала от рециклирани материали. Това автоматично намалява цената им спрямо останалите стоки и реално по този начин спестявате пари. А бонусът към тези придобивки е вашият принос към опазването на околната среда.

Посещавайте библиотеката заедно с децата

В последните години родителите и респективно децата сякаш пренебрегват възможностите, които предлагат училищните и градските библиотеки. А в тях учениците могат освен да ползват безплатно учебни помагала и необходими книги за учебния процес, биха могли и спокойно да се готвят за уроците си в читалните. 

В почти всички библиотеки има също и компютърни зали, ако се налага учениците да използват интернет за написване на домашните. И всичко това няма да ви струва никак скъпо – трябва само да изготвите читателска карта на ученика.

Дрехи и обувки

Следете внимателно сезонните разпродажби в големите магазини и търговски центрове. Там имате големи възможности да обновите гардероба на ученика на значително по-ниски цени, стига да внимавате къде и кога има намаления. Не подценявайте и предимствата на онлайн магазините, които също са многобройни и често предлагат големи намаления при покупка, а при някои и доставката е безплатна. 

Храна и напитки

Едно от големите пера в семейния бюджет безспорно е разходът, който отделяме за храна. Невъзможно е да лишим ученика от джобни пари, но за да бъде сумата поносима, добър вариант е да приготвяте домашна закуска за детето. Това предложение често буди съпротива при учениците, които не приемат да носят храна в училище, от притеснение да не би връстниците им да се присмеят.

В този случай, от голямо значение е комуникацията между родителите и детето. Ако от съвсем рано сте започнали разговорите с детето за здравословното хранене; заедно обсъждате кои продукти са полезни и кои вредят на тялото ни; ако отделяте внимание на спорта и физическата активност, то тогава едва ли бихте срещнали съпротива у детето да си носи домашно направен, вкусен сандвич с плод за десерт например. 

Един такъв обяд, приготвен изцяло с продуктите, които вие сте преценили за здравословни и знаете произхода им, ще ви спести пари. Така, освен, че ще намалите сериозно разходите за храна в училище, ще сте спокойни, че детето ви се храни здравословно, а не с т.нар. джънк фууд (пици, дюнери, вафли и т.н.).

Възможностите да намалите значително разходите през учебната година са изцяло във вашите ръце и само от вас зависи дали и как ще ги оползотворите. Важното е да знаете, че има варианти да балансирате семейния си бюджет, така че да преминете през предизвикателството „ученик вкъщи“ спокойно и с усмивка