„Какъв ти е успехът за годината? Колко имаш по математика? А по литература?“  За повечето от нас тези въпроси са част миналото, за което си спомняме с усмивка и с малко носталгия.  Сега ги задаваме и се вълнуваме от тях заради нашите деца.  Но има един въпрос, над който вероятно не ни е хрумвало да се замислим – „Колко имаш по „финансова грамотност“?

Действително, „финансовата грамотност“  не е отделен предмет, който се изучава в училище, но това не прави темата по-маловажна. Навлезли (дълбоко) в  самостоятелния живот, си даваме сметка, че от уменията да управляваме парите зависи много, зависи дали живеем живот, който ни харесва. Опитът ни е научил да се справяме с финансовите предизвикателства на ежедневието – къде по-добре, къде по-зле.  И все пак,  интересен е въпросът  колко добре или зле го правим, с други думи какъв е успехът ни по „финансова грамотност“. 

Добрата новина е, че можем да проверим  и заедно с това да повишим успеха си с теста „Аз и парите“*.  

Как работи тестът?

Като при всеки тест, трябва да се отговаря на въпроси. В случая са 20 въпроса от различни сфери на личните финанси - бюджет, кредити, спестявания и инвестиции, пенсионно осигуряване, управление на риска.

Какво ви дава като резултати?

Тестът е особено интересен с това, че дава резултати по четири различни показателя.

  1. В края на теста получавате своята оценка по предмета „Финансова грамотност“ – от слаб 2 до отличен 6. Не се огорчавайте, ако резултатът не ви харесва! Може да се явите на поправителен. Нали си спомняте как поправихте онази тройка по химия (примерно) – с учене :)
  2. Но не е само това! Ще разберете в какво сте най-добър и в какво по-малко добър – дали при бюджетирането, дали в областта на кредитите, спестяванията и инвестициите, пенсионно осигуряване или управлението на риска.
  3. „Едно е да знаеш, друго е да го направиш!“ – така е в много области в живота и финансите не правят изключение.  На теория, повечето от нас знаят поне основните правила за управление на личните финанси, въпросът е, че на практика все нещо ни пречи да ги прилагаме.  Тестът ще ви помогне да разберете в каква степен знанията ви кореспондират с поведението ви. Но е важно да бъдете искрени в отговорите си, за да получите реални резултати.
  4. Сравнението с другите е част от човешката природа.  Затова е напълно логично да проявим любопитство какво е нашето ниво на финансови познания в сравнение с  другите хора.  С теста „Аз и парите“  може да проверите това. В него включени въпроси, които дават възможност да се направи сравнение между вашите резултати и резултатите от национално представително изследване на финансовата грамотност в България (Световна банка, 2010).  Само да уточним, че едва 29% от българите са отговорили правилно на тези контролни въпроси.

Повишите успеха си по „финансова грамотност“ - учете с теста!

Проверката е важна, но не по-малко важно е да развиваме и обогатяваме знанията си. Затова и тестът  предлага и кратки образователни материали към всеки въпрос.  Нашият съвет е да се запознаете с тях, дори и да сте отговорили правилно на съответния въпрос.

 

И накрая - независимо дали сте доволен или не от резултатите, имайте превид, че тестът не предоставя изчерпателен анализ на финансовото ви положение и познания. Получената оценка не трябва да ви успокоява или демотивира. Нека да послужи за стимул за по-нататъшно развитие на познанията ви по предмета „финансова грамотност“. 

 *Тестът „Аз и парите“ е разработен от фондация „Инициатива за финансова грамотност“   като приложение към  сайта www.finansovogramoten.bg.