За повечето родители обучението на децата не приключва с училищния звънец. Всички ние искаме нашите малчугани да развият талантите си, да открият интересите си и с любопитство да пробват нови неща. Възможностите са многобройни, особено в големите градове, но те идват със своята цена –като суми, но и като време и енергия.

Плуване, чужд език, пиано или танци, роботика или рисуване – в началото на всяка учебна година родителите започват да пресмятат с колко време и пари разполагат за множеството разходи покрай „всестранното“ развитие на своите рожби. За 15 септември е ясно. В зависимост от възможностите си родителите купуват учебници, помагала, раници, обувки и облекло. Това отнема значително част от семейния бюджет, а все пак ни се иска да остане нещо и за времето извън училище.

Едва ли има дете, което да не е ангажирано с поне едно извънкласно занимание. Но не е задължително да се разоряваме с различните курсове и уроци. Достатъчно е да направим една добра проверка и планиране, за да си спестим доста разходи. За начало проверете какво предлагат от училището или детската градина. Най-вероятно цената им ще бъде доста по-ниска от тази на частни занимания, а и спестява време и траспортни разходи.

На места, където учебното заведение е спечелило финансиране по европейски проект заниманията може да са напълно безплатни. Пример са спортните съоръжения, които общините направиха в много части от страната – там самото ползване е безплатно, плаща се за инструктори и треньори. От тази година Столична община е въвела единни правила за извънкласни дейности в общинските училища. Кандидатите трябва да отговарят на редица условия, избират се с конкурс, където важна роля играе предложената най-ниска цена. Чудесен вариант са курсовете и заниманията, предлагани от читалищи и общински центрове. Обикновено има богат избор – школи по музика, различни танци, театър и други – а цените им са по-ниски от частните школи.

Най-общо сметките показват, че комбинацията от различни курсове и занимания може да излезе към 50-60 лв. месечно, като горна граница е трудно да се определи – зависи от енергията на детето и вашия бюджет.

Спортисти

Седенето на чин по цял ден не е особено привлекателно, а и полезно за малчуганите. Затова почти няма дете, което да не е записано на поне един вид спорт. Цените за месец тренировки обичайно започват от 20-30 лв. нагоре – в зависимост от вида спорт, нужните съоръжения и дори местоположението.

Например, за София цените за плуване с учител в басейн извън училищните е 10-15 лв. на посещение, обикновено около час. В по-луксозни комплекси това е цената само за достъп до басейна, отделно се заплащат още толкова на час за обучение. Намаление има, когато се ходи цяла група или се купят месечни карти. Наполовина по-ниски са цените в малките градове, като в общинските плувни басейни таксата за плуване е 2-5 лв. на посещение. Можете да си спестите инструктора, ако родител или друг възрастен го обучава да плува.

Чужди езици

За обучение по чужд език цените на отделен курс в някоя от по-известните езикови школи започва от 120 лв. до над 1000 лв. Това включва занимания от 2 до 5 пъти седмично, или съботно-неделни курсове, като продължителността се припокрива приблизително с учебния срок. Доста икономично ще ви излезе обучение на френски език заради политиката на Франция да популяризира културата си по света. Френският културен институт субсидира курсовете и така за децата от 3 до 10 години цената на курс е от 225 лв. (30 урока) до 350 лв. (80 урока), отделно се плаща за учебници. За сравнение – в Британския съвет цената на курсовете за деца започва от 900 лв. За най-малките заниманията към детски градини, младежки домове и други обществени организации излизат много по-евтино, но ако очаквате сериозно обучение, с напредване на възрастта трябва да заложите и на по-задълбочени занимания.

В случай, че желаете детето ви сериозно да се занимава с чужд език, добър вариант е да ходи на индивидуални частни уроци. Пример от личен опит в София – 30 лв. за две деца на италиански, с квалифициран преподавател. Това са 15 лв. на урок от дете, по два пъти седмично, един астрономически час, без да се купуват учебници отделно. Накрая сметката излезе колкото би струвал курс с цяла група. За по-малките градове цените са по-ниски. Аналогични са цените за допълнително обучение по различни предмети като математика, литература, физика.

Специално за езиковото обучение може да направите много и без големи разходи. Вече има множество самоучители, записи и безплатни учебници онлайн, а гледането и слушането на филми и музика по избрания език могат много да помогнат на детето. Изисква се единствено постоянство и самодисциплина.

Малки артисти

Ако детето има артистични заложби, курс по изобразително изкуство излиза на сходна цена – 10-15 лв. на час във Варна, показва справка в  школите, с преподавател дипломиран художник. Цените включват материалите, а с карта за няколко посещения цената излиза наполовина. Музика, театър, танци – може да намерите курсове за по 30-50 лв. на месец, но има и по 280-300.

Добра възможност за спестяване са колективните оферти за пазаруване. В сайтовете има много предложения за детски академии и курсове по различни предмети на половин цена. Месечна карта за пеене в една от офертите например струва 24 вместо 48 лв., което включва и консултация с логопед за правилно изразяване.

Освен традиционните занимания – спорт, чужди езици, музика и танци – се предлагат и много други варианти. Има детски академии по роботика, лего, естествени науки, емоционално развитие, лидерски умения, финансова грамотност и дори добри обноски.

Но колкото и да ни се иска децата ни да могат и знаят безброй неща, е добре  да си дадем сметка, че те най-вече имат нужда да бъдат деца. А това означава да имат време да играят с връсниците си и да общуват с  с най-важните за тях хора – техните родители.