Действително, години наред студентството се възприемаше като една специфична общност, която най-вече се весели и сякаш живее на фотосинтеза (или на алкохолосинтеза) и не се интересува от материалната страна на живота. Но отдавна те не са нито безгрижни, нито „евтини“. 

И така,  колко струва да си студент в София? 

Нашето проучване установи, че „ценовият“ диапазонът е широк и варира от 500 до 1500 лева. Нека видим от какво зависи „цената“!

  • Първият основен фактор е: къде си студент и  по каква форма се обучаваш - държавна поръчка или платено обучение. 

Във всички висши учебни заведения, в зависимост дали имат държавна поръчка или обучението е платено, годишните такси варират от 340 до 3600 лева.

Например, годишната такса в СУ „Св. Климент Охридски” за държавна поръчка е средно 500 лв. на година – по 250 лв. на семестър (филология, история, философия, психология, журналистика, право), а при платено обучение за същите специалности таксата нараства на 1700 лв. годишно. Годишните такси в УНСС варират от 1600 до 1800 лв. А в частния Нов български университет редовните бакалавърски програми са  около 2400 лв.  годишно. За някои специалности таксите са по-високи –  магистърските програми „Право” и „Архитектура са по 3200 лв.

Има вариант студентът да не заплати лично цялата сума, ако получи стипендия. Има множество варианти: европейски стипендии, стипендии за успех,  семейни, социални, инвалидни и други. 

Някои учебни заведения предлагат различни бонуси - безплатни учебници, безплатно чуждоезиково обучение и безплатни ксерокопия. А във Висшето строително училище „Любен Каравелов” столът е с такова намаление, че може да се обядва и вечеря общо за 3 лв.

  • Вторият значим фактор са разходите за жилище.

Ако не живееш с родителите си или при роднини, то вариантите са общежитие, самостоятелна или споделена квартира.  Самостоятелната гарсониера в престижен район може да наемеш за 300-400 лв. на месец,  в кв. Люлин може да се намери и за 200 лв. По-изгодният и предпочитан вариант е няколко студента заедно да наемат двустаен или тристаен апартамент. Например, обзаведен двустаен апартамент в района на кв. Овча купел се предлага средно за около 200-250 лв. Тристайните, в зависимост от квартала, блока и състоянието на самия апартамент, варират от 400 до 600 лв.  Цените на стаите към „Студентски общежития и столове” са различни в зависимост от учебното заведение, към което се числят. Легло в стая за двама струва от 30 до 80 лв.  без режийните разходи. 

С други думи, студентът в София може да живее с „и с две,  и с двеста“.  И все пак, какви са вариантите за по-добро управление на студентския бюджет?

  • Провери всички възможности за получаване на стипендия! Вариантът да се учиш отлично и да спечелиш стипендия за това винаги е налице. Освен, че ще усвоиш по-добре знанията, необходими за бъдещата си професия, ще имаш и допълнителен доход.
  • Винаги съществува възможност да започнеш работа, за да подпомогнеш бюджета си. Но тя не трябва да отнема цялото ти време...  Все пак, основната ти задача е да учиш!
  • Оптимизирай разходите за квартира! Разбира се, най-изгодно е „споделеното“ жилище, но трябва да подбираш добре съквартирантите си, за да си сигурен, че те ще поемат съвестно своята част от финансовите ангажименти. А и трябва да сте на „една вълна“....
  • Въпреки че „купонът“ е неотменна част от студентския живот, е добре да ограничаваш разходите за забавления и вечери по заведения. Например, ако предимно се храниш в къщи, то не само ще спестиш пари, но и е добра възможност да развиеш кулинарните си умения ... а това не е за пренебрегване ☺ Студенските столове също са вариант.

Студентските години са вероятно и първите, през които ще ти се наложи самостоятелно да се справяш с финансовите предизвикателства на ежедневието. Сега е времето да започнеш да водиш по-стриктен личен бюджет. Дори и да ти се струва трудно, скучно или дори ненужно – е важно да развиеш уменията си за управление на личните финанси, защото това е едно от най-смислените неща, които може да направиш за себе си.