Няма криза, няма безработица   за Мравката, каквото и да става тя все е потънала в работа, а и пари изкарва ... А аз едва свързвам двата края... Защо ли така се получава, ето и двамата сме с висше ....  мислеше си Щурчо.

Някои от вас може и да си спомнят една популярна преди години фраза  – „Учи, за да НЕ работиш“. Без съмнение, тези времена останаха в миналото...

В наши дни, за да се реализира добре на трудовия пазар, човек не само трябва да учи, но и да подбере с разум какво -  т.е. бъдещата си професия.  Разбира се, важно е да имате интерес към областта, но не по-малко важно е да „погледнете в бъдещето“ и да прецените какви са шансовете за реализация.  Има професии, чието търсене е високо и съответно, ако ги упражнявате ще можете да разчитате на постоянна заетост и високи доходи.

Кои са 5-те най-перспективни професии в България?

Според Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“*,  най-перспективните  професии  в близко (а и по-далечно) бъдеще в България са:

  • Информационни технологии: известно е, че българската (а и не само) ИТ индустрия се развива с изключителни темпове и изпитва серозиен недостиг на кадри. А заплащането е атрактивно! ИТ специалистите са търсени и сред всички останали професионални области – все пак технологиите са навлезли във всяка сфера на живота.
  • Медицина:  за медиците безработица няма – това сочат данните от статистиката. Наистина, в България заплащането е ниско. Затова е така явна (и заплашителна) тенденцията медицинските кадри да напускат страната в търсене на по-добри условия на труд и заплащане. Всъщност и у нас, и по света здравните работници – лекари с най-различни специалности, медицински сестри, дентални медици и други - ще бъдат  все по-търсени и все по-необходими, като се има предвид тенденцията към увеличаване продължителността на живота. Прогнозите са, че ще се увеличава търсенето на фармацевти, специалисти по хранене, по двигателна култура, социални работници.
  • Предприемачи: сравнително „нова и дефицитна  порода“ индивиди за българската действителност.  Те са в основата на икономическия растеж на страната. Както казва Ангелов, това не е професия, която се учи в университет, а е „специфична култура и начин на възприемане на околния свят, които се придобиват най-често в практиката“.
  • Нишови (по-редки) специалности: те се изучават от много ограничен брой студенти, а търсенето е голямо. Според Ангелов такива са математика, физика, военно дело, металургия, добив на полезни изкопаеми. Дефицитността на подобни специалисти води до добра реализация, относително високи доходи и нисък риск от безработица.
  • Технологии : Според представително допитване до работодателите в България трите направления с най-високи очаквания за нарастване на нуждата от кадри през следващите 5 години са биотехнологии, хранителни технологии и химически технологии.

А ако виждате живота си извън пределите на България, каква професия е добре да усвоите и практикувате? Всъщност, няма особена разлика :) 

Според класация на най-добре платените професии в САЩ през 2014 година медицината е водеща. Седем специалности от областта на медицината са сред челните места, заедно с инженерните специалности. „Картината“ в Европейския съюз е сходна, с малко по-голям акцент върху инженерите в различни области.  

Ето кои са петте най-перспективните (и добре платени)  професии  по света:

-          Медицина и фармация

-          Инженерни специалности  

-          Анализи и изследвания (в областта на бизнеса, технологииге, финансите, маркетинг и продажби)

-          Правни/счетоводни услуги

 

Но каквато и професия да изберете и практикувате е добре да обичате това, което правите и да сте готови да учите и да се развивате през целия си жовот.  

Както казва Стив Джобс:

„Работата ти ще запълни голяма част от живота ти и единствения начин да си напълно доволен е да правиш това, което вярваш, че е добра работа. Единственият начин да вършиш добра работа е да обичаш това, което правиш. Продължавай да го правиш и не се примирявай!“

 

Източник: webcafe.bg