В „Твоите истории“  представяме живота без украса. Това са истински истории, споделени с експертите на „Семейни финанси“

  с молба за съвет и помощ.  Те са пъстри и различни като самия живот. В тях има успехи и несполуки, любов и разочарования, има и финансови дилеми. Просто защото финансите са част от нашия живот, независимо дали го искаме или не. 

Историята на Валя*

Валя  отглежда детето си сама и едва успява да се справя, a се оказва, че трябва да поеме финансово задължение, което не е очаквала.  Ето нейната история, разказана на експертите на „Семейни финанси“.

„Пише ви една отчаяна майка, която има нужда най-вече от съвет. Преди години тогавашния ми  вече бивш съпруг изтегли кредит. Аз и майка му станахме поръчители по кредита. Не знам за какво му трябваха парите, обяснения не ми е давал, а и  не сме  видели нищо от тях вкъщи. Наясно съм, че не трябваше да подписвам, но ме принуди със заплаха.  След време се разведохме. Излишно е да казвам, че пари за издръжка на детето не е давал. Наскоро се случи нещо, което ме извади извън релси, включително и  финансово – запорираха ми заплатата за неплатени вноски по кредита. Оказа се, че от много време  той не е плащал, от банката не могат да го открият, той не работи на трудов договор.  Това не е разход, който мога да поема, а и не искам да плащам за безотговорното поведение на този човек.

Въпросът на Валя*  към „Семейни финанси“

„Моля ви, посъветвайте ме какво да направя в тази ситуация и към кого да се обърна за помощ. Майка съм и и просто няма да мога да се грижа за детето си, ако трябва да плащам задълженията на бившия си съпруг.

Съветът на „Семейни финанси“

Подписът в договора ви като поръчител означава, че сте съгласна с поемането на дълга и вие отговаряте солидарно за плащането на вноските по кредита. Пишете, че и майка му също е поръчител. Би трябвало наравно с Вас тя да поеме половината от плащането, така че да не пада тежестта изцяло върху вас.  

Възможен вариант е да се консултирате с опитен адвокат, който се е занимавал с дела, третиращи ситуации, подобни на описаната от вас. С негова помощ се опитайте да се освободите от плащанията по кредитните задължения, изтъквайки аргумента, че сама отглеждате детето си, бащата не плаща издръжка и вие сте в невъзможност да плащате неговите дългове. Има съдебна практика по такива случаи. Друг вариант е да осъдите бившия си съпруг  за издръжка до размера на вноската, която дължите. Разбира се, отново трябва да бъде проверено от юрист - дали това е възможно, ако не е описано в споразумението за развода.