Със своите тежки раници и сложно написани учебници, днешните деца напредват през учебните часове, заливани от знания по география, математика, физика, химия и какво ли още не.

Един от най-важните уроци, който да ги подготви за предстоящия живот, обаче, не може да бъде научен в училище – как да боравят отговорно с парите си. Това е урок, който трябва ние като родители да дадем, поне докато образователната реформа не удари едно рамо.

Първият начин да изградим финансово знание и грамотност в малките се отнася до самото боравене с пари, тъй като за тях е по-важно какво правите, а не какво говорите. Урокът е прост: ползвайте пари кеш пред децата, вместо да плащате с карта.

Най-важното нещо, което детето трябва да научи е, че парите са ограничен ресурс (като всеки друг). А това е много по-лесно, когато парите се виждат като количество в ръката, в джоба и портфейла ви, а не когато са абстрактни числа в пластмасова карта. Още повече, малките деца е нужно да разберат самата механика на търговия и размяна – пари срещу стоки и обратното.

Използването на кеш прави и спестяването по-лесно за схващане. Детето вижда крайното количество пари и остатъка след пазаруването. Този остатък може да бъде спестен и похарчен на утрешния ден за нещо, което е много желано. Съответно, ако днес бъде похарчено всичко, утре няма да може да се купи нищо извънредно. Същото се отнася до спестяването вкъщи – оставете кутията с оставащи ви след пазаруване дребни монети и банкноти на видимо място, за да може детето да проследи натрупването. Когато сте събрали достатъчно дребни, купете му подарък с тях – така то ще забележи дългосрочната полза от спестяването. След това му купете собствена касичка, в която то да спестява.

Използването на карти за разплащане създава илюзията за безкрайно количество средства, като дава грешна представа на детето за благосъстоянието на семейството и за причините негови желания да бъдат или не бъдат задоволявани. Когато малките смятат, че родителите имат безкрайни възможносит, то причината те да не купят нещо е само и единствено преценката на родителя. Това не само създава напрежение в семейството, но и вкоренява нереалистични очаквания за бъдещите шефове, държавни ръководители и дори брачни партньори.

Като на игра

Вторият урок как да научим децата на финансова грамотност може да звучи несериозно, но е изключително ефективен – мотивирайте малките да играят компютърни игри, в които се управляват ресурси.

Основният принцип, който всеки финансово грамотен човек трябва да знае в условията на пазарна икономика, е, че ресурсите са ограничени. Тоест, не можем всички да имаме всичко. И ако искаш утре да имаш повече, трябва да вложиш ограничените си ресурси днес разумно, вместо да ги изядеш и изпиеш.

Много компютърни игри могат да научат децата на това и то по забавен и достъпен за тях начин. Говорим както за по-прости игри за малчугани, при които имат определен набор материали да си построят къща, замък или град, както и за далеч по-сложните за тийнейджъри, където те вече управляват цели империи и планети, менажирайки десетки различни ресурси.

Tycoon и Civilization сериите на Сид Майер, както и ANNO поредицата са перфектни за тийнейджъри. Те включват управление на множество ресурси, дипломация, търговия, относително добра симулация на търсене и предлагане, напрегнато управление на ограничени ресурси, данъчни системи и огромен акцент върху възвращаемост на инвестициите. Както и приучават децата, че да се откажеш от краткосрочна полза или удоволствие с цел дългосрочна инвестиция, е повече от добра идея.

Например, в една Civilization игра, тийнейджърът започва с малка група заселници в първобитната епоха и с течение на вековете трябва да засели континент, да изгради народ, да го защити от набези на варвари и вражески настроени други народи, да управлява държавни финанси, да балансира между войска, наука и култура, да инвестира в дългосрочни активи като ключови технологии, ресурси или чудеса на света, както и да микро-менажира десетки градове с различни жители, сгради и ресурси.

Въпреки че тези неща са симулирани за целта на игрите и несъвършени, те малко или много съответстват на истинските си алернативи от реалния свят. В същото време, децата ще ги разучат с удоволствие, а не по принуда  - важен ключ за придобиване на трайно знание.