Малко преди Нова година Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 0.25%. Макар и отдавна очакван ход, решението на американската централна банка веднага се отрази върху пазарите

и световната финансова система. Като част от Европейския съюз и страна с валутен борд, България е много по-зависима от решенията на Европейската централна банка, но презокеанските промени също ще ни се отразят.

 Най-прекият ефект от повишаването на лихвата беше върху цената на златото, като то продължи негативния си тренд и към момента се търгува вече около $1100-1120 за тройунция. Цената все още е над пет-годишното дъно от $1060, но реално се вижда риск от навлизане в т.н. „мечи“ пазар (т.е. устойчиво намаляване на цените) и продължаващ спад на цената. Това се усеща от хората, които държат част от парите си в злато или обвързани със златото активи, както и от златодобивния сектор. В България той е относително добре развит за Европа, като през следващите години се очаква развитието на най-малкото един значителен проект. Имайки предвид, че в този бизнес средната работна заплата гони 2000 лева, а на специализирания персонал – далеч над 3000 лева, спадът на цената на златото със сигурност не е особено добра новина.

Вторият също пряк ефект беше върху цената на петрола. Вдигането на лихвата води до по-силен долар, което оскъпява търгуваните в долари стоки като петрола. Международният брент падна с около 3% веднага след оповестяването на решението на Федералния резерв. Въпреки това, през последващите дни цената се възстанови с оглед на ходове от ОПЕК и Русия за намаляване на добива. Въпросителните около посоката в средносрочен план са значителни – от една страна, политиките на  Тръмп за дерегулация на петролната индустрия и поскъпването на американския долар ще „натискат“ цената надолу; от друга страна, ОПЕК и Русия ще предприемат все по-агресивни ходове за стабилизация и дори поскъпване, тъй като държавните им бюджети са силно зависими от приходите от търговия с енергия. Личното ми мнение е, че с хоризонт 3-4 години, петролът по-скоро ще поевтинее.

 Трето – американският долар ще върви нагоре. Това означава, че спестяванията в долари ще повишат стойността си, но пък ако имате кредит в долари новината ще е лоша – ще трябва да връщате повече пари (ако приходите ви не са в същата валута). Вносът от САЩ или на търгувани в долари продукти също ще повиши цената си. Същото се отнася и за разходите за почивки и бизнес пътувания в САЩ – ще поскъпват. От друга страна, ако имате роднини или приятели, които работят там и ви пращат пари, при обмяната на доларите ще получавате повече левове или евро.

 Или накратко казано, очаквайте по-скъпи американски стоки, по-изгодни депозити в долари, по-неизгодни кредити в долари, по-непривлекателни перспективи за инвестиции в злато, по-скъпи почивки и пътувания в САЩ, но и повече пари, които ваши близки или работещи там българи, пращат за България.