Усмивката на любимите хора е стимул да даваме най-доброто от себе си, а в някои случаи дори да надхвърляме границите. В „Твоите истории“  представяме живота с неговите хубави и трудни моменти. Това са истински истории, споделени с експертите на „Семейни финанси“  с молба за съвет и помощ.

Историята на Стоян

Стоян е млад мъж, самостоятелен, с добра професия. Наскоро в живота му навлиза любовта и той е готов на всичко, за да зарадва своята половинка. За новогодишните празници Стоян планира голяма изненада. Но дали тя няма да му излезе твърде „солена“? Ето неговата история, споделена с експертите от „Семейни финанси“:

„Може да звучи странно, но в момента, в който видях Елена разбрах, животът ми е поднесъл подарък. Тя е моята половинка. За мен няма значение, че се познаваме отскоро. Просто искам да сбъдна нейните мечти, каквото и да ми струва. Харесва ми да й правя подаръци, да излизаме, да пътуваме заедно. Тя много пъти ми е споделяла, че иска да прекара новогодишните празници на екзотично място. Затова съм решил да й направя голяма изненада -  екскурзия в Тайланд. Като цяло се справям добре с парите, работата ми е интересна и сравнително добре платена. Проблемът е там, че в последните месеци цялата ми заплата, а и част от спестяванията ми, отиваха за нещата, които правим заедно. Затова ще трябва  да взема кредит и то спешно, за да платя екскурзията до Тайланд. Досега не ми се е налагало да ползвам кредит, само колата ми е на лизинг и не съм запознат в детайли с различните възможности.

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Кой вариант ще е най-изгоден – да платя екскурзията с кредитна карта, да изтегля „бърз“ кредит или да ползвам потребителски кредит от банка?“

Съветът на „Семейни финанси“:

Тъй като не сме запознати в детайли с вашето финансово състояние, размера и регулярността на доходите ви, не можем да ви дадем препоръки за ползване на конкретен финансов продукт, но ще очертаем най-общо плюсовете и минусите на всеки от посочените от вас варианти.

Разбира се, нямаме информация за условията по вашата кредитна карта, но като цяло това платежно средство има своите предимства. С картата може да платите веднага екскурзията, а ако върнете изцяло заема си през „гратисния период“ няма да плащате лихва. Но това означава да имате възможност да набавите и изплатите  тези средства в сравнително кратък период. След изтичането на гратисния период върху задължението ви започват да се трупат лихви в размер, зависещ от условията по картата ви. Но вероятно годишната лихва не е ниска, обичайно варира между 12-19%. Със сигурност не ви съветваме да изплащате кредита си само с минимални погасителни вноски, защото това ще доведе до силно увеличаване на задълженията ви и в резултат до възможни финансови проблеми.  

Потребителски кредит от банка също е възможен вариант за вас. Ако имате добри доходи, които може да докажете с трудов договор, банките ще ви „определят“ като по-малко рисков клиент и съответно ще ви предложат по-изгодни условия, като например по-ниска лихва.  Важно е да сравните поне няколко кредитни оферти преди да вземете решение, като най-обективният показател за сравнение е Годишният процент на разходите (ГПР), а не лихвата. Правилно преценете и размера на кредита, който искате да изтеглите. Не е нужно да е по-голям от непосредствено необходимата ви сума – готови пари лесно се харчат. Съобразете размера на месечната вноска с вашия личен бюджет и не го натоварвайте излишно.  Ако решите да се възползвате от варианта „потребителски кредит от банка“ трябва да сте наясно, че отпускането му  не е на момента, може да отнеме известно време в зависимост от условията на банката по конкретната оферта.

Като продукт  „бързият кредит“ има своите специфики – отпускането му става бързо, т.е. имате бърз достъп до нужните ви средства, не се изискват непременно доказателства за редовен доход (наличие на трудов договор за заплата над определена сума), но като цяло кредитът е по-скъп.  И при тази възможност е добре да проверите повече кредитни оферти и да ги сравните. Важно е също да се запознаете в всички условия по кредита, като обърнете внимание на клаузите за просрочие и какви са последиците от това.

И накрая, бихме ви посъветвали да започнете да планирате по-рационално личния си бюджет, да спестявате и да не харчите повече, отколкото можете да си позволите. Желанието да направите човека до вас щастлив не трябва да ви води до финансови затруднения. Приятните моменти ще бъдат повече, ако си „спестите“ мислите за бъдещото изплащане на задълженията.