Питър Линч, един от най-великите инвеститори на всички времена, беше казал, че „ключовият орган за инвестирането не е мозъкът, а стомахът“.

Тоест, трябва да прецените характера си и колко е поносимостта ви към риска

, а оттам и колко резки промени в стойността на инвестициите си можете да понесете, без да се паникьосате и да направите някоя глупост. Разбира се, разбирането дори на собствения характер и личност не е точна наука. Но пък има и определена доза истина в старата максима – поел си прекалено много риск, когато не можеш да се наспиш през нощта, тъй като се притесняваш за инвестициите си.

Друга важна черта на характера, която ще определи вашия път в света на инвестициите, е желанието ви да правите инвестиционни проучвания. Например, някои хора обичат с цялото си сърце да се ровят във финансови отчети, икономически доклади и анализи, за да открият най-добрата инвестиционна възможност. За други, тези неща притежават „чара” на пътнотранспортно произшествие. Трети пък може просто да нямат физическата възможност да търсят и проучват, дори и да имат доброто желание.

Предпазливият инвеститор

Предпазливият инвеститор не гледа с добро око на поемането на рискове и е особено податлив на емоциите си. Обикновено, той взима решения на базата на страх и притеснения, следователно и рядко прави проактивни стъпки и не се доверява на съветите на другите. Поради тази причина, такива хора е добре да инвестират в инструменти с ниска, но сигурна доходност – държавни ценни книжа на високо развити държави, облигации на т.нар. компании „сини чипове”, земеделска земя в разработени райони, и други.

Методичният инвеститор

Методичният инвеститор също не обича да поема много рискове, но следва дисциплинирана и почти механизирана инвестиционна стратегия. Той прави инвестиционните си решения на базата на неоспорими факти и разчита на проучване на купища информация. Тези инвеститори обичат да влагат парите си в сфери, които познават, поради специфичната си работа. Например, архитекти и инженери се възползват от работния си опит и инвестират в имоти, за които са направили подробни изследвания и са предвидили определена доходност.

Спонтанният инвеститор

За разлика от методичния инвеститор, спонтанният взима решения на базата на емоции, като обича инвестициите да са краткосрочни. Хората с такъв профил постоянно размислят за собствените си решения и получените съвети и затова постоянно залитат по „модни“ инвестиционни трендове с краткосрочни цели. Спонтанните хора често влагат в много на брой акции, като купуват и продават през няколко месеца.

Индивидуалистът

Индивидуалистът взима решения въз основа на неоспорими факти и рядко се съмнява в себе си. Той е независим, доверява се на инвестиционното си проучване, но в същото време е склонен да предприема повече рискове от методичния инвеститор. Такива инвеститори са често собственици на дребни и средни бизнеси и хора на високи мениджърски позиции. Добър пример за индивидуалист е търговец на ценни камъни или метали, който инвестира в този сектор, дори и когато като цяло индустрията е с проблеми. Той знае и проучва къде са тесните печеливши ниши, уверен е в преценката си и може да изчака, докато тежките моменти отминат, без да се паникьоса.