Българите сa традиционно на върха на европейските класации по процент от доходите, посветен на ваканции и туризъм. Дори много домакинства с по-ниски доходи, спестяват усърдно и успяват да си организират както летни

, така и зимни ваканции. Но нещата в този „спорт“ не са така прости както от организационна, така и от финансова гледна точка. Затова в тази статия ще ви предложа няколко прости съветa, които може да ви спестят доста пари относно организацията и управлението на разходите през почивните дни.

Първо, ползвайте интернет. Разказите на познати и приятели са чудесен източник на информация, но единичните мнения невинаги са меродавни за общото положение. В сайтовете за споделяне на мнения и опит, можете да придобиете по-цялостен поглед и така да направите далеч по-информиран избор, както и често да си организирате директно от там почивката без местен посредник и допълнително да спестите пари:

  • BOOKING.COM – световно известен уеб сайт за резервации, предлагащ ниски цени за ранни записвания. В голяма част от случаите има пакети за резервация на хотел + самолетен билет, което излиза доста по-евтино, отколкото ако се резервират поотделно. Голяма част от резервациите са с включена храна с три опции (закуска, закуска и вечеря или пълен пансион).
  • TripAdvisor - страхотен уеб сайт с ревюта за хиляди хотели, забележителности, заведения за дадена дестинация. Вярно - много от ревютата са негативни, но поне са аргументирани със снимки и човек може да прецени сам за себе си дали даден хотел или ресторант си заслужава парите.
  • Ранно записване (Early Bookings) – резервации, направени 2-3-6-10 месеца преди датата на пристигане/ настаняване в даден хотел. Това е най-добрият и евтин вариант за организиране на почивка. Хотелите винаги пускат оферти на много ниски цени с цел запълване на местата. Но това е само и единствено, ако се направи подходящ план предварително за самата почивка. Цените за ранни записвания, понякога стигат и до под 50%-80% от цената, която бихте платили ако си запазите хотела непосредствено преди ваканцията.
  • Уеб сайтове за групово пазаруване – това е доста разпространен начин за организиране на почивка или екскурзия в България. Цените са ниски, но са със строго определени дати и условия. Винаги проверявайте и други източници за качеството на предлаганата услуга, тъй като в тези сайтове често плуват и по-съмнителни риби.

Както споменах по горе, една и съща услуга в туризма може да се продава на доста различни цени, в зависимост от това кога и как се купува. Така че, имайте предвид следните неща:

  • Пътуване в последната минута (Last minute travel) - това са почивки, които са купени в последния момент. Винаги са с 50-70% по-ниски цени, с идеята отново за запълване на празните места в самолета/автобуса/хотела. В България не е много разпространено, но можете да закупите Last minute travel от международни туроператори и самолетни компании. Разбира се, при купуване на Last minute travel пакет, няма да можете да избирате от много дестинации и хотели.
  • Плащане с кредитна карта най-предпочитания начин за разплащане, както online, така и на място. Винаги е по-добре да държим предвидените пари за съответната почивка в банкова сметка отколкото кеш в себе си. 99% от местата за настаняване и заведенията биха предпочели плащане с кредитна/дебитна карта.
  • Резервация на място  - винаги цената е най-висока, когато просто се отиде до даден хотел на рецепция и се направи резервация. Тогава на клиента се дава най-високата цена и за всяка допълнителна услуга се заплаща допълнително. Разбира се, това правило има и изключения, особено ако сте умели в преговорите и попаднете в семеен хотел, които по принцип са по гъвкави в ценообразуването.

В крайна сметка, опираме и до вечния избор – чужбина или България:

  • Чужбина/България – голяма част от българите предпочита да организират почивката си извън страната. Причините за дова са много, но основните са три. Първо, много по-голям избор на дестинации, второ – по-добро качество на услугата и трето – в чужбина се предлагат повече пакети, които при нас все още не са така разпространени (макар и това да се променя с времето) – all inclusive и ultra all inclusive. Това са пакети за определен брой нощувки с включен пълен пансион (закуски, обеди, вечери), както и алкохолни и безалкохолни напитки, на територията на даден обект.

Особено важно е, когато правите избора между чужбина и България, да сравнявате ябълки с ябълки. Тоест, ако сравнявате цените на два относително идентични 5-звездни хотели в Италия и България (примерно), правете го при идентичен начин на правене на резервация и идентични предложени пакети. Например, ако сравнявате ранна резервация в 5-звездния хотел в Италия за зимния сезон след 5 месеца и проверявате цената на стаята в 5-звездния хотел в България от днес за утре и след това я умножавате по броя дни, който искате да почивате, то със сигурност в Италия ще ви излезе по-евтино. Но ако попитате и за цена за ранна резервация в българския хотел, то нещата може да се променят коренно.