Помня скандалите на майка ми и баща ми, когато бях дете. Помня, че се караха за пари. Заплатата на баща ми все не стигаше за сметките, за джобните за училище, за ремонта на пералнята и хладилника , които работеха без умора години наред, но и те грохваха в един момент.

Помня сълзите на майка ми след поредната кавга и разменените грозни думи. Думи, които се запечатват в паметта като пощенска марка и не изсъхват в сърцето години наред.

Бях на 13, когато родителите ми се разведоха. Беше ме срам да кажа на приятелките ми, че мама и татко не живеят вече заедно. Но по-тъжното беше, че в спомените ми те не се караха заради мен или заради по-малкия ми брат и белите, които бяхме направили. Не се караха, защото си бяха изневерили или любовта им беше безвъзвратно отлетяла. Мразеха се, защото нямаха пари. Защото парите никога не стигаха и това ги изправяше един срещу друг като два разярени лъва в жестока битка за надмощие. Още по-тъжното е, че след развода им парите не потекоха като река, както може би са се надявали, и усмивката никога не изгря отново на лицата им. Както аз се надявах.

Години наред, след като вече пораснах и заживях самостоятелно, си обещах, сама на себе си, че никога няма да позволя на някакви си пари да ме отделят от любимия човек. Да съсипят живота ми и да ме разделят от семейството ми. В моите детски очи парите изглеждаха като най-големия враг. Обещах си да на обидя никога човека до мен, каквото и да става, и да деля всичко с него, наистина. И никога да не позволя на парите или на тяхната липса да ни скарат.

Днес съм на 42 години, омъжена щастливо, смея да кажа. С две пораснали деца. Ще ви споделя, че спазих обещанието, което си бях дала. Не позволих на нищо и никой да съсипе брака и любовта ми. Как го направих ли? Споделях всяка трудност и всеки проблем с човека до мен. Никога не съм крила пари от него, никога не изхарчих повече, отколкото мога да си позволя. Винаги и за всичко в брака и семейството ни решавахме заедно как ще се случи и дали може да си го позволим. Вярвам, че връзката ни се съхрани именно заради това голямо доверие помежду ни и затова, че не скрихме никога нищо един от друг.

След като бях свидетел на рухването на брака на родителите ми, нямаше как да позволя на нещо толкова тривиално, да съсипе и моето семейство. Поучих се от техните грешки и следях никога да не ги повторя. Да не повторя тяхната тъжна история.

И малко статистика за финал.

Всеки трети брак в България завършва с развод. Почти половината от всички семейни двойки след 10 години няма да бъдат заедно. Тъжно, нали?

Според психолозите водещата причина за разделите в последните години е една - парите. Не изневярата и не липсата на чувства, а парите провалят огромна част от браковете у нас.

А вие бихте ли им позволили да застанат между вас и любимия човек.