Лятото вече се вижда на хоризонта, а с него и времето да се избира дестинация за почивка зад граница за хората, чиито доходи и/или спестявания позволяват такъв разход.

Макар и приятен, този повод често ни докарва главоболия покрай хилядите оферти, които с всяка изминала година стават все по-трудни за сравняване. Цените на почивките са безспорно един от водещите фактори при избор и ако не си падате по тоталния ол-инклузив и барикадиране в хотела, то прегледа на силата на валутите е доста разумен подход за оценка на различните възможности.

Българите получават доходи в лева, а българският лев е вързан за еврото. Стоките и услугите в чуждестранни страни пък се купуват с местни валути, чиято стойност варира спрямо еврото, тоест и спрямо лева. Ако през последната година, съответната валута е отслабнала като разменен курс към еврото, то и съответните стоки и услуги са станали по-евтини. Което прави и почивката далеч по-изгодна. Следващия списък представя някои интересни за туризъм държави, чиито валути през 2016 и началото на 2017 са отслабнали чувствително.

Мексико

Мексиканското песо е в устойчив тренд „надолу“ от 2015 г. Икономически проблеми, въоръжени сблъсъци между нарко картелите и полицията и феноменът Тръмп докараха мексиканската икономическа и политическа стабилност до ръба. Безспорно, някои от предградията на големите градове и част от северните части на Мексико са едни от най-опасните региони в света, но пък при организирани турове и придържане към елитните централни квартали, надали ще имате особени проблеми. В същото време, Мексико може да предложи на всеки турист от всичко по много – не е за изпускане.

Виетнам

Правейки своя преход от централизирана икономика към пазарна такава, днес Виетнам е една от най-бързо растящите държави в света. Макар и управлявана от партия наричаща се комунистическа, икономиката на азиатската държава е доста пазарна, а културно-историческото наследство и природни богатства са по-скоро непознати за европейците. На фона на всичко това, виетнамската централна банка има значителни трудности при управлението на своята валута и в края на 2016 започна видимо обезценяване. Дори се заговори и за официална смяна на валутата, което забърка допълнителна каша и хаос. С две думи – интересна държава, силна икономика и слаба валута.

Египет

Люлката на цивилизацията през последните 10 години се оказа и люлка на икономически, политически и социални сътресения. Египетският паунд колабира през 2016 г. и е на исторически ниски нива. Това прави Египет изключително изгодна дестинация за европейските туристи. В същото време, новият президент Сиси засега държи юздите здраво и държавата е относително сигурна и стабилна. Ако не сте виждали пирамидите и сфинкса или ако ви се ходи на гмуркане, то разходката ви там през 2017 ще е на доста изгодна цена.

Аржентина

Аржентинското песо „гръмна“ на два пъти през последните 12 месеца. Аржентинската икономика е в сериозна криза и без перспективи към значим растеж през следващите няколко години. В същото време, страната е много интересна южноамериканска дестинация за туризъм. А след значителното обезценяване на песото, стоките и услугите в Аржентина ще ви се видят доста евтини.

Турция

През последните 3 години икономиката на Турция забави сериозно темповете си на растеж. Значимо намалява и притока на чуждестранни инвестиции. Тези процеси се засилиха през последните 6 месеца, през които турската лира загуби около 20% от стойността си спрямо еврото и лева. И в краткосрочен план се очаква това обезценяване на лирата да продължи. Което означава, че една почивка през август, например в Алачати до Измир, рай за сърфисти и кайтисти, най-вероятно ще струва поне с 30% по евтино в евро/лева в сравнение с лятото на 2016 г.