Историята на Диляна*

Диляна* има хубаво семейство и две вече големи деца. Живеят в собствен дом в сравнително голям областен град.  Но спокойствието на  семейството e на път да се разруши заради   сериозни финансови проблеми.

Ето нейната история, разказана на експертите на „Семейни финанси“.

„Винаги сме живели скромно, не сме си позволявали излишни „луксове“ и въпреки трудностите сме се справяли някак си. Разчитаме на съпруга ми финансово.  Аз не работя, гледах децата, докато отраснаха, грижа се за домакинството.  Пък и трудно се намира работа в нашия град. Проблемът е, че  парите вече не стигат за нищо.  Разходите ни са големи, а очакваме и по-големи да станат. Синът е студент, ще бъде втори курс,  за издръжката му отиват немалко средства. Дъщерята следващата година ще завърши училище, предстои абитуриенски бал, кандидатстване. Истината е, че нямаме пари да посрещнем тези харчове.  Обмисляме да изтеглим кредит, но се колебая, защото не знам дали ще можем да го изплащаме.“

Въпросът на към Диляна*  „Семейни финанси“

„Моля ви, посъветвайте ме какво да направим в тази ситуация и дали е разумно да теглим кредит?“

Съветът на „Семейни финанси“

Би било подвеждащо да се даде конкретен съвет, без да имаме изчерпателна информация за финансовото положение на семейството Ви. Все пак, в подобна ситуация, най-общо,  вариантите са: увеличаване на дохода, намаляване на разходите или и двете. Можем да ви предложим няколко  варианта за справяне с положението, а вие да прецените кой или кои от тях са приложими в във вашия случай.

Вариант 1. Увеличаване на семейния доход

Потърсете възможност да започнете работа. Възможно е да имате затруднения да си намерите, още повече, че дълги години сте били изън пазара на труда. Но не се отказвайте, бъдете по-настойчиви.  Помислете как да повишите квалификацията си, защото така по-лесно ще намерите място на трудовия пазар. Вариант е да проверите за различни квалификационни и образователни курсове към бюрата по заетостта във вашия град.

Може да започнете свой бизнес.  Помислете дали имате интересна идея или имате специфични умения, хоби, които да превърнете в бизнес. Има и занимания, които не изискват значителен първоначален капитал. Можете цялото семейство  да се включи в тази инициатива.

Вариант 2. Принос на  вече отрасналите деца

Синът ви може да започне работа, примерно почасова. Има доста дейности подходящи за студенти, а и така не само ще ви облекчи от финансовото бреме, но и ще развие полезни трудови навици.  Вариант са  студенските бригади в чужбина, като  спечелените средства синът ви може да използва за своята издръжка. Може да се проверят и различните възможности за стипендии.

Дъщеря ви вероятно има навършени 18 години (или скоро ще ги навърши). Тя също може да потърси почасова работа и така да спести пари за абитуриентския си бал, а и за други раходи.

Вариант 3. Тотално ограничаване на разходите

Във вашия случай този вариант едва ли е напълно приложим, тъй като казвате, че живеете скромно.  Вероятно вече сте свели разходите до минимум. Все пак, ако прегледът на семейния бюджет показва, че има възможност за допълнително ограничаване на разходите, направете го. А спестените средства заделяйте за най-важните приоритети за вас, във вашия случай вероятно образованието на децата.

Вариант 4. По-малко жилище

Споменавате, че имате собствено жилище. Ако то е голямо, като за четиричленно семейство, бихте могли да обмислите вариант да го продадете и да купите по-малко. С парите, които ще ви останат като разлика, ще имате възможност да посрещете разходите, свързани с обучението на децата.

Вариант 5. Кредит

Този вариант е възможен, но не ви го препоръчваме, особено ако ще използвате парите,  за да покриете разходите покрай абитуриентския бал на дъщеря ви. Към момента имате финансови затруднения, а погасителните вноски ще натежат на бюджета ви допълнително.  Може да се стигне  до проблеми с обслужването на кредита с всички произтичащи от това последици.  

По отношение кредити, които да послужат за финансиране образованието на децата ви - да, има има възможности, като например, студентски кредити с дълъг гратисен период (до завършване на студента).  Но както и при другите кредити, към ползването им трябва да пристъпвате с особено внимание и с ясното разбиране, че тези задължения ще се отразят на финансовото състояние на семейството ви.