Един от най-щастливите моменти за всеки родител е да види как вече порасналото му дете поема по своя път. Абитуриентският бал е символ на тази повратна житейска точка. Именно затова много родители са готови на редица жертви, за да създадат незабравим миг за себе си и своите деца. Но реалността често поставя пред изпитания „джоба“ на родителите. В подобна ситуация се намира и Милена, която трябва да избира между финансовата сигурност и желанието на дъщеря си.

Историята на Милена*

Милена живее в малък областен град и сама се грижи за дъщеря си Неда. Тази година и за двете е много важна – Неда завършва училище, предстои кандидатстване в университет. Но радостните вълнения вървят ръка за ръка с финансовите притеснения на майката. Ето нейната история, споделена с експертите от „Семейни финанси“ с молба за съвет.

 „Отгледах дъщеря си сама. Трудно ми беше, особено с парите. В нашия град няма много възможности, заплатите са ниски и едва успявам да осигуря най-нужното за нас двете. Тази година Неда завършва училище и естествено се готвим за бал, за кандидатстване в университет. Разходите са големи, а спестявания така и не успях да натрупам с моята заплата. Затова се наложи да тегля кредит, като всеки лев е отдавна е „наместен“ – уроци, разходи за бала, за кандидатстване, за първите месеци като студентка, ако я приемат. Проблемът е, че Неда много иска да отиде на втора вечер с класа – само се нарича така, а иначе става дума за екскурзия до Гърция със съучениците. За това ще трябват допълнително към 300 лв., като броим и втори, било то и скромен тоалет за вечерта. От една страна много ми се иска да й направя този подарък. Тя мисли, че не забелязвам, но аз знам, че съучениците й  се отнасят пренебрежително към нея, защото нямаме големи материални възможности.  Знам, че за нея е важно да се замине с тях, да е част от „готините“ съученици. Обмислям да изтегля още един кредит, за да й дам парите и да я зарадвам. Притеснението ми е, че още едно задължение много ще натежи на бюджета ми и не съм сигурна, че ще се справя. А в последно време във фирмата, в която работя, се появиха проблеми, заговориха за съкращения и ме е страх да не остана без работа и с дългове за плащане.

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Мога ли да си позволя  да изтегля още един кредит и какво би се случило, ако имам проблеми с плащането на вноските?“

Съветът на „Семейни финанси“:

Без да сме запознати в детайли с финансовото състояния на семейството ви е трудно да дадем категоричен отговор относно тегленето на още един кредит. Все пак, описаната от вас ситуация показва, че по-скоро е неразумно да го направите, още повече че имате съмнения относно стабилността на доходите си в краткосрочен план. При неизпълнение на задълженията по договор за кредит, кредиторът може да предприеме редица действия, който със сигурност ще се отразят на финансовото ви състояние. Ако вноските не се плащат в срок, се задействат клаузи, включени в договорите за кредит, за начисляване на наказателни лихви, неустойки,  такси за съобщения за забавените плащания и други. Кредиторът може да обяви кредита ви за предсрочно изискуем след определен период на неплащане на вноските. Това означава, че освен просрочените задължения, трябва да бъдат заплатени всички оставащи дължими суми по кредита. Възможно е кредиторът да предприеме действия за събиране на вземането си по съдебен ред.  С други думи, последиците от неизпълнението на кредитни задължения могат да са сериозни и да застрашат финансовата ви стабилност.

Все пак, наясно сме, че много бихте искали да сбъднете желанието на дъщеря си, затова ви предлагаме няколко варианта за справяне с допълнителния разход:

  • Използвайте парите, които сте предназначили за покриване на първоначалните разходи за следване в университет, за да заплатите за екскурзията. НО при едно условие – дъщеря ви да заработи тази (а и по-голяма) сума през лятото и сама да поеме студентските харчове.
  • Ограничете маскимално разходите покрай абитуриентския бал. Например: отменете роднинското събиране или максимално намалете предвидените за него разходи; помолете някоя сръчна позната да направи прическата, грима и маникюра на дъщеря ви и т.н.
  • Ако все пак решите да изтеглите нов кредит, преди това проверете дали има възможност да разсрочите вече взетия от вас кредит и така да намалите месечните вноски (но имайте предвид, че така се увеличава общата дължима сума). Преценете дали намалението ще е достатъчно, за да покрие вноската по „новия“ кредит, който ще вземете.
  • Без да се бавите, започнете да си търсите нова, в идеалния вариант, по-добре платена работа, за да сте сигурна, че ще може да обслужвате задълженията си. Вариант е и допълнителната почасова работа, поне за периода на изплащане на кредитите.