Отоплителният сезон започва, а с него и главоболията за доста потребители на топлоенергия. Въпреки че съм дългогодишен критик на практиките в доста топлофикации (включително София)

и някои неефективни регулации на ДКЕВР, трудно ми е да отрека, че много от потребителите (включвам и себе си) също носят отговорност за някои неразумно високи сметки.

Ето защо, ще се спра на няколко съвета  как да намаляваме разходите си за топлина и съответно сметките за парно. Те са изготвени въз основа на препоръките на Асоциацията на  активните потребители:

  1. Не правете грешката да отоплявате цялото жилище с един радиатор. Когато правите това, мощността на радиатора се оказва недостатъчна и затова той работи непрекъснато на „пълна пара“. В крайна сметка, разпределителят отчита голям брой деления и сметката излиза много по-висока, отколкото ако използваме всички радиатори на икономичен режим.
  2. Не слагайте дивани, гардероби и тежки пердета пред радиаторите. Преградите водят до загуба на част от топлината и съответно до по-голямо потребление и по-високи сметки. Да не говорим, че и за някои мебели не е особено полезно да стоят в близост до радиатор.
  3. Не оставяйте радиаторните вентили на максимална позиция, тъй като тогава те не се затварят автоматично и се отчита голям разход на енергия – от там и по високи сметки.
  4. Оставяйте вентилите на ниски положения, когато не сте в жилището. Така стаята ще се затопля по-лесно и икономично, когато се върнете, отколкото ако е изстудена напълно. В същото време, не се старайте да поддържате еднаква температура навсякъде – това е излишно и води до преразход.
  5. Проветрявайте с широко-отворени прозорци, но за кратко и след като затворите радиаторните термостати или вентилите. Леко отворените прозорци за по-дълго време водят до по-висока консумация на енергия и по-високи сметки.

Колкото и странно да звучи, освен добрата топлоизолация на апартамента, такива малки съвети могат да доведат до значимо намаление на сметките за парно. Знам го от личен опит. За съжаление, обаче, големите сметки понякога са и следствие на кражбите на енергия от недобросъвестни съседи. При тези казуси е важно да се разбере, че кражбите на топлинна енергия от радиатори или топла вода в едни жилища водят до завишаване на сметките на останалите потребители в сградата, а не до ощетяване на топлофикационното дружество или фирмата за топлинно счетоводство – цялото количество топлинна енергия се разпределя между потребителите в нея и съответно се заплаща. Тоест, когато някой краде, другите съседи плащат открадното.

Добрата новина е, че кражбите на енергия се преследват от Наказателния кодекс, тъй като законът ги приравнява на кражба на движима вещ. Освен наказателна, крадците носят и административна отговорност – глоба (1000 до 5000 лева, при повторно нарушение се удвоява). Когато енергията се отчита от индивидуални топломери извън жилищата, кражбите се хващат лесно. Кражбите при вътрешни топломери се установяват доста по-трудно и трябва активен диалог между съседите и топлофикационното дружество, особено при аномалии в сметките.  И трябва наредбата да бъде променена в посока представители на топлофикациите заедно с домоуправител или друг представител на етажната собственост да имат правото да правят по-лесно проверки за това дали някой, заявил спиране на парно, де-факто го е спрял.

Моят шести съвет

Твърде често, склонните да крадат съседи си мислят, че в най-лошия случай ще им се наложи да платят открадното и не знаят за наказателната отговорност и глобата. Тъй като, както е казал Наполеон, страхът е велик мотиватор, шестият ми съвет е на дом-събранията да изясните на всички, че кражбата на топлоенергия може да донесе сериозни грижи на крадеца и не е просто начин да си спестиш някой лев, като в най-лошия случай ще те накарат да си го платиш след няколко години. С глоби и лихви, разбира се.