Често пътят, поет с добри намерения, води до задънен изход... В „Твоите истории“  представяме живота без украса - такъв, какъвто е.  Това са истински истории, споделени с експертите на „Семейни финанси“

  с молба за съвет и помощ. 

Историята на Стоян*

Стоян е семеен от няколко години и сега  очаква първото си дете. Желанието да се осигурят достатъчно средства, с които да посрещнат радостта в семейството, го води до по грешен  път и има тежки последици. Ето неговата история, разказана на експертите на „Семейни финанси“.

„Намирам се в сложна ситуация и се надявам да ми дадете съвет как да изляза от нея. Със съпругата ми очакваме първото си дете и много се радваме. Въпреки че парите все не стигат, имахме заделена сума, с която да посрещнем някои разходи по отглеждането, поне в началото. Но жена ми все се оплакваше, че парите не са достатъчни, че детото ще се роди и расте в оскъдица.  Чувствам се отговорен за семейството си и се чудех откъде да намеря още пари, заплатата ми не е голяма. Затова реших да се опитам да спечеля пари в казиното – не ходя често там, само понякога се отбивам.  Използвах спестяванията ни, спечелих в началото, но после загубих всичко. Знам, че не трябваше да го правя и сега съжалявам.  Жена ми още не знае, а ако разбере ще стане лошо.“

Въпросът на Стоян*  към „Семейни финанси“

„Моля, посъветвайте ме как да постъпя и дали да взема кредит, за да покрия загубата. Проблемът е, обаче, че съпругата ми ще разбере за това, защото ще трябва да отделят от заплатата за вноските.“

Съветът на „Семейни финанси“

Действително, намирате се в деликатна ситуация.  Без да сме запознати в подробности с финансовото състояние на вашето семейство е трудно да се дадат конкретни препоръки. Все пак, на първо място ви съветваме да преустановите опитите за забогатяване чрез хазартни игри. Хазартът не може да ви осигури финансовата стабилност, от която се нуждаете вие, вашето семейство и бъдещото ви дете.  Далеч по-разумно е да спестявате и инвестирате парите, които бихте дали за хазартни игри.  Без да сме експерти в семейните отношения, бихме ви посъветвали да споделите на  съпругата си за ситуацията, въпреки възможните неприятности.  Добрите взаимотношения в двойката са основани на доверието и добрата комуникация, включително и по финансовите въпроси.

Конкретно във вашия случай бихме ви посъветвали  следното:

-              Възстановете загубената сума, като варианти могат са:  допълнителна работа, за да си осигурите допълнителен доход; спестяване на част от заплатата  всеки месец, като се лишите от някои ваши лични разходи (включително за цигари, алкохол, ако ги употребявате)  или комбинация от двете.  Тук е ключов въпросът дали имате достатъчно време, т.е. кога очаквате бебето. Колкото повече време има до този момент, толкова по-добре. 

-              Преработете бюджета за новия член на семейството и се опитайте максимално да съкратите разходите. Има различни варианти: да използвате детски вещи и дрехи, останали от ваши приятели/роднини, да купите нужното по-евтино от сайтове за продажба на употребявани вещи  и други, сами да изработите някои нужни неща и т.н.

-              Не прибягвайте до кредит, а ако нямате друга възможност, поне  се опитайте да вземете заем/и от близки, при който няма да плащате лихва и ще може да го върнете в удобен за вас период.

 Започнете да си водите семеен бюджет, ако все още нямате такъв. Освен, че е чудесен начин за планиране, бюджетът ще ви покаже приблемните точки, т.е.  къде потъват парите ви и ще ви помогне да вземете мерки. Като бъдещ родител е добре да знаете, че вашето поведение, включително и по финансовите въпроси, ще бъде пример за вашето дете. А вие със сигурност искате то да расте умно, успешно и финансово грамотно.