Никой не се ражда научен, особено за правата си и за начина, по който да управлява личните си финанси. За мнозина това продължава дълго време и след като са завършили училище и университет, а това ги прави уязвими към некоректни работодатели и кредитори. „Твоите финанси“ са за живота без украса. Те са истинските истории, които читателите на „Семейни финанси“ споделят за съвет и помощ от експертите ни.

Историята на Михаела*:

Михаела е все още студентка, завършила трети курс. Остава й една година до получаване на бакалавърска степен и за да помогне финансово на себе си и родителите си е започнала работа. Макар да се старае много и да изпълнява все по-увеличаващите се задачи, работодателят третира Михаела много по-зле от колегите й. Вижте историята й и проблемите, до които води некоректното отношение.

„Казвам се Михаела Докова и съм студентка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Имам амбицията да се развивам и дълго време търсех място, на което мога да уча и прилагам на практика това, за което чета в университета. Преди няколко месеца започнах работа в една компания – в началото много се радвах, защото преди да започна с магистратура, ще видя „нещата отвътре“ и ще се ориентирам в бъдещата си кариера.

Обясниха ми, че съм на нещо като пробен период, който продължава вече над шест месеца. Това означава, че аз съм на граждански договор и получавам заплащане на ръка всеки месец. Шефът ми изисква да спазвам точно работно време, понякога е и повече от осем часа, поне пет дни седмично. Малко ме притеснява липсата на трудов договор. Не се бях замисляла доскоро, когато поисках да изтегля заем от банка. Имам нужда от пари за таксите в университета и за нов лаптоп, без който не мога да уча. Не беше голяма сума, но от банката ми отказаха. Обясниха ми, че съм рисков клиент без трудов договор и не могат да ми дадат кредит. Насочиха ме към компания за бързи заеми. Питах и в други банки, но отговорите са същите.“

Въпрос към „Семейни финанси“:

„Посъветвайте ме какво да правя? Притеснявам се от фирмите за бързи кредити, знам, че там лихвите са високи.“

Съветът на „Семейни финанси“:

В случая ние можем да ви дадем същия съвет като банките, до които сте се допитвали. Без трудов договор, без някакви гаранции за обезпечение, няма банка, която да даде заем. Може би някоя би се съгласила, но с поръчители и с високи лихви. Много работодатели злоупотребяват с неопитността на служителите и нуждата им от работа и не се държат коректно към тях. Без трудов договор ви остава само компания за бърз кредит или заем от приятел/роднина. Вариант е да вземете лаптопа на изплащане – стоковите кредити са форма на бързите заеми, но често лихвите са много по-ниски. Някои търговци дори предлагат продукти на изплащане без допълнително оскъпяване. Колкото до таксата в университета – опитайте да съберете пари по друг начин. Бързият заем също е вариант и по-добре с него, отколкото да се наложи прекъсване.  Ако решите да се спрете на този вариант, е важно предварително да направите проучване, за да изберете коректна финансова компания.  Тя трябва да е регистрирана в БНБ и е препоръчително да е член на една от двете асоциации: Българска асоциация за потребителско кредитиране или Асоциация за отговорно небанково кредитиране.

Попитайте в университета дали има възможност малко да се забавите с таксата. В случай, че решите да изтеглите бърз заем, съветът ни е да изтеглите точно колкото ви трябват и да не се изкушавате от повече „лесни пари“. Все пак трябва да ги връщате. Може да комбинирате малък бърз заем за университета и лаптоп на изплащане.

Колкото до работодателя – поговорете директно с него и му обяснете, че желаете трудов договор. С гражданския нямате защита при уволнения, нямате обезщетения при болничен и безработица. Гражданският договор означава, че не може да ви карат да спазвате 8 или 4-часов работен ден. Може да се оплачете и в Инспекцията по труда, откъдето ще направят проверка и е много вероятно да санкционират работодателя. Ако се притеснявате, че ще ви изгони от работа, преди това се огледайте за нещо друго. Не съжалявайте – отношенията с подобен работодател няма да са ви от полза.