Великобритания гласува да излезе от Европейския съюз и последиците не закъсняха – борсите по цял свят се сринаха, британската лира се обезцени, а златото като убежище в рискови времена поскъпна.

Макар и това да е нормална и емоционална реакция на инвеститорите по време на значителен шок, който ще отмине, нормално е хората и семействата с депозити и кредити в британски паундове да се питат какво да правят. Ето и някои отговори.

Имате депозит в паундове?

Отварянето на депозит в чужда валута е вид рискова инвестиция, като е най-добре правещият я човек да има предварително обмислена стратегия и определена толерантност за риск. Тоест, ако сте обмислили внимателно своето решение да отворите депозит именно в тази валута, най-добре да се придържате към първоначалния си план. Ако, обаче, решението ви е било по-скоро спонтанно и нямате дългосрочна визия защо и какво ще правите с парите си в британска валута, не би било зле да обмислите превалутиране във валутата, в която получавате доходите си. За България – в лева или евро, тъй като дефакто лева след въвеждането на валутния борд през 1997 година е депозитарна разписка на еврото. Великобритания ще присъства често в новините в близко бъдеще, като всяка добра или лоша новина относно Brexit-а ще променя курса на валутата й. Всичко това ще поставя върху вас непрекъснат стрес и притеснения какво да правите с депозита си. В допълнение, изтеглянето и замразяването на инвестиции, както и хипотетично разклащане на някои от банките (например, Royal Bank of Scotland е „обичайният“ заподозрян) ще оказва допълнителен натиск върху стойността на паунда.

Имате кредит в паундове?

Кредитите в чуждестранна валута като швейцарски франкове и паундове винаги са били донякъде привлекателни за българите, търсещи възможно най-ниски лихви. Макар че много малко банки в България са предлагали кредити в паундове, аз познавам българи с такива кредити. Но те също винаги са криели изначалният риск тази валута да поскъпне спрямо еврото/лева и от там и самият кредит да поскъпне съществено. Относно кредита в паундове важи същата логика, която и при депозита, но с обратен знак. Макар и британският паунд да се стаблизира след дву-дневния си срив след обявяването на резултатите от референдума, практически няма много причини да очаквате поскъпване на тази валута спрямо еврото през идващите около две години. Предстоят все събития, които ще окажат политически и икономически натиск върху паунда – активиране на член 50 за излизане на държавата от ЕС, преговори за достъпа до големия европейски пазар, спукване на балона в недвижмите имоти в Лондон, най-вероятно нов референдум за независимост на Шотландия и/или Северна Ирландия, и т.н. Поради тази причина, най-добре е да запазите кредита си в паундове или пък да го превалутирате в лева в идните дни, отбелязвайки „печалбата“ от вече реализирания спад на паунда. Имайте предвид, че е най-разумно кредитите ви да бъдат в същата валута, в която получавате доходите си.