Разбирането, че трябва да помагаш с пари или по друг начин на децата, дори и да са вече големи хора е дълбоко вкоренено у повечето българи. Но понякога то води до проблеми, включително и финансови. В подобно положение се оказа и Милкана* която се обърна към експертите на „Семейни финанси“ с молба за съвет.

Историята на Милкана*

Милкана наближава 75 години, но се справя сама с трудния живот в малко селце, в близост до областен град. Въпреки че децата и внуците й вече са големи, тя все още се чувства задължена да им помага както може. Преди половин година баба Милкана склонява пред молбите на любимата внучка да й помогне да си купи нов смартфон, но това се оказва сериозно изпитание за бюджета на пенсионерката. Ето нейната история:

„Животът ми не е бил лесен – работа по къщата, работа на полето, грижи за децата. С мъжа ми направихме всичко те да се изучат, да създадат семейства, дом. Все съм се надявала на децата да е по-леко. Дъщерята отдавна е в чужбина, а синът остана тук, живее в града, но и там е голяма безработица. Внучката Милена е кръстена на мен, аз я отгледах. Вече е голяма, студентка. Много й се радвам! Затова, когато ме помоли да й помогна да си вземе нов телефон, се съгласих. Нека и тя да е като другите младежи! Внучката ми каза, че ще е по-лесно да се плащат вноските направо от моята пенсия. Нали я получавам редовно и няма да има закъснения в плащането. Аз не разбирам много, подписах едни документи. Мимето е добро дете, обеща ми, че като започне почасово работа в едно кафене, ще ми върне парите. Не знам какъв е този телефон, трябва да е много скъп, защото пенсията много намаля, като удържат вноската. Едва се справях преди заради скъпите лекарства, а сега съвсем не стигат парите. Пък и през зимата сметките за ток са по-големи и не знам как ще се оправям. Не мога да искам пари от Мимето, знам, че и тя няма... Може да се наложи да харча от пари, които съм заделила за „черни дни“.

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Има ли начин да не плащам вноските, поне докато мине зимата или докато внучката започне работа и събере малко пари, за да плати част от вноските?“

Съветът на „Семейни финанси“:

На първо място, Вие не сте задължена по никакъв начин да финансирате „прищевките“ на роднините си и то за сметка на Вашите ежедневни нужди. Но ситуацията, в която се намирате, не е лека. Доколкото разбираме, Вие сте титуляр по договора за продажба на телефона на изплащане/договор за кредит (или друг вид договор, с който поемате определени финансови ангажименти), т.е. Вие сте задължена по закон да спазвате поетите ангажименти и да заплащате уговорените суми. С други думи, Вие носите отговорност по този договор и съответно, ако не спазвате условията по него, Вие ще понесете негативни финансови последици. Обикновено има възможност да се намали финансовата тежест, но преди всичко Ви съветваме да ангажирате децата/внучката с решаването на проблема.

Поговорете с внучката си и с нейните родители!

Разбираме, че не искате да притеснявате децата си, но е редно Вашата внучка да поеме отговорност за своите действия. Все пак, тя Ви е накарала да й купите телефон, който не е във Вашите възможности, а и в нейните. Затова, поговорете с внучката си, а също и със сина си за създалата се ситуация. Нека децата ви поемат отговорност, включително и финансова за справяне с проблема. Уточнете каква сума по договора е дължима и уговорете начин средствата да бъдат събрани и да Ви бъдат дадени/върнати в определен срок. Този разговор може и да не Ви е приятен, но се налага да го проведете.

Опитайте се да предоговорите условията по „договора за телефона“!

Трудно е да дадем конкретен съвет, без да знаем подробности около договора, с който се финансира покупката на телефона. Но при всички случаи можете да се обърнете към компанията, която осигурява това финансиране, с молба за предоговаряне на условията. Например, може да договорите по-дълъг срок за изплащане на задължението, като това обикновено води до по-малки месечни вноски. Но трябва да сте наясно, че този подход увеличава общата дължима сума. Обикновено, компаниите се опитват да предложат варианти на свои клиенти, които са в затруднение с плащанията.

Продажба на „телефона“

Вариант е внучката Ви да продаде скъпия си телефон и с парите да покрие задълженията по договора, но това зависи от сключения договор. Всъщност с продажбата на телефона едва ли ще успее да изплати цялата дължима сума, просто защото цената на употребяваните телефони е много по-ниска от първоначалната. Но със сигурност, покриването на значителна част от задължението, ще облекчи много финансовата ви ситуация. Все пак, не отстъпвайте и настоявайте внучката Ви да поеме целия разход и да Ви върне останалата сума. Най-малкото, защото така е правилно!

Използвайте спестяванията си само в най-краен случай!

Съветваме Ви да не използвате спестяванията си, преди да сте опитали всички други варианти. Очевидно няма на кого да разчитате, ако изпаднете в друга ситуация, в която спешно Ви трябват пари. А такива се случват – било то свързани със здравето, поддържка на дома или друго.