Човек дори и добре да планира, може да стане жертва на измами... В „Твоите истории“  представяме живота без украса. Това са истински истории, споделени с експертите на „Семейни финанси“  с молба за съвет и помощ.

Историята на Дарин

Добър бизнес, изграден „от нулата“, хубави перспективи, растящи продажби – мечтата на много хора става реалност за Дарин. В продължение на няколко години с цената на усилен труд той успява да създаде стабилна компания. За съжаление не само приятелите и деловите му партньори забелязват този успех – Дарин попада в полезрението на хора, които решават да се възползват от чуждите усилия и да присвоят част от тях. Ето неговата история, споделена с експертите от „Семейни финанси“:

„При добрите времена преди икономическата криза успях да създам собствен бизнес, който се развиваше добре. С идването на кризата трябваше да съкратим доста разходи и работата ни осезаемо намаля. Компанията продължаваше да е стабилна, имах малко заеми, които обслужвах без проблем. Един ден с огромна изненада получих уведомление от съдебен изпълнител, че съм осъден да платя голяма сума на човек, чието име никога не бях чувал.

Отначало помислих, че става въпрос за грешка или нечия странна шега.  Свързах се със съдия-изполнителя,  консултирах се с адвоката ми и  стана ясно, че съм станал жертва на измама. Преди време някой от служителите ми е успял да направи фалшив договор с моите данни. Според този договор излиза, че човекът ми е дал пари назаем, аз не съм ги връщал и с този документ е успял да ме осъди. Веднага подадохме сигнал, очакваме да започне и дело, с което ще се докаже, че не дължа парите. В този период съдебният изпълнител наложи запор върху апартамента, в който живея. Междувременно, ситуацията с бизнеса ми се влоши и се наложи да потърся допълнително финансиране. Не исках да тегля кредити и  прецених, че най-добрият вариант за мен е продажбата на апартамента ми. Съдебният изпълнител обаче ми каза, че засега имотът е под запор и не мога да сключвам сделки.“

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Какво мога да направя, за да се премахне запора? Не искам да плащам пари, които не дължа. Изходът от делото със сигурност ще е в моя полза, но решенията излизат бавно. Не бих ли могъл преди това да направя нещо, за да отпадне запора върху имота ми?“

Съветът на „Семейни финанси“:

Описаната от вас ситуация няма пряко отношение към управлението на личните финанси, а има по-скоро криминална насоченост и засяга основно въпросът за ефективността на съдебната система. Крайният изход от нея е съдебно решение във ваша полза. За съжаление, докато то излезе, официално сте длъжник и имате ограничения да се разпореждате с имуществото си.  Такива има, дори и в случай, че става въпрос за ваше единствено жилище.

Вариант, при който отпада запорът (възбраната) върху жилището ви, е прекратяване на изпълнителното дело по някакво основание. Това може да стане по искане на „кредиторът-измамник“, но едва ли е реалистичен вариант. Все пак, може да потърсите контакт с него през адвоката си и да му обясните, че е в негов интерес сам да прекрати действията си.

Друг начин за отмяна на  запора е по съдебен ред е да се установи липсата на задължение. Това означава да изчакате края на делото. Запорът се отменя, ако не са извършвани изпълнителни действия – опис, опит за продажба на имота от съдия-изпълнител – в продължение на две години.

Тъй като едва ли бихте могли да повлияяте върху бързината, с която делото би било решено по съдебен път, ви предлагаме да потърсите други варианти за финансиране на вашия бизнес. В крайна сметка, именно нуждата от пари за бизнеса ви подтиква да търсите варианти за продажба на жилището си.

Без да сме запознати в детайли с вашия бизнес и вашата история, оставаме с впечатление, че избягвате за ползвате заемни средства в големи размери, а задълженията си обслужвате редовно.  Явно имате разумен подход към ползването на кредити. Въпреки нежеланието ви да изтеглите кредит, това все пак е вариант, който може да обмислите. Преценете реалистично каква сума ви трябва, за да покриете най-належащите си разходи по бизнеса, какъв размер на месечна вноска би бил удачен за вас. Със сигурност сте наясно, че можете да намалите размера на месечната вноска, като увеличите срока на кредита, но това означава и по-висока сума на крайното ви задължение.  Също важно е да проучите и сравните  внимателно максимален брой кредитни оферти.  Добрата „новина“ е, че условията за предсрочно погасяване на кредити са изгодни за потребителите, например не се дължат такси за предсрочно погасяване на потребителски кредити, уговорени с променлив лихвен процент. Можете да се възпозвате от това - когато излезе съдебното решение (вярваме, че щее във ваша полза), съответно запорът върху имота ви падне,  да го продадете  и да използвате парите за погасяване на кредитните си задължения.